Boulevard House by Green Sheep Collective

Boulevard House by Green Sheep Collective

Project: Boulevard House
Architects: Green Sheep Collective and Elyte Focus
Builder: Elyte Focus
Energy rating and sustainability advice: Filter ESD
Structural engineer: ZS Consulting
Location: Ivanhoe East, Victoria, Australia
Project Year: 2019
Photo Credits: Emma Cross
Text by Green Sheep Collective

Located on The Boulevard, this steep site presented exciting opportunities to Green Sheep Collective, the design taking advantage of a beautiful northern aspect, along with stunning views to trees along the Yarra River, and to the city beyond. Two east-west pavilions, linked by a central circulation core, use passive solar design principles to allow all rooms in the house to take advantage of north sun and cross ventilation, while creating private garden areas and allowing for beautiful views.

Boulevard House by Green Sheep Collective

An array of dynamic spaces includes double and triple height voids, split levels, private courtyards and decks, linking bridges, rammed earth feature walls, north facing living and garden areas, and a 25-metre lap pool.

Boulevard House by Green Sheep Collective

The Boulevard House steps down the site, following the natural slope of the land and enabling all spaces to receive north light and to connect with the garden, decks and pool.

pool, Green Sheep Collective

Views towards the Yarra River and to the city beyond have been achieved from not only the south facing balconies and living areas, but also via internal vistas throughout the home.

Boulevard House by Green Sheep Collective

A double height void at the kitchen/dining area creates a link to the open mezzanine play area, allowing for members of the family to operate within their own spaces, but to feel connected to one another. Deep window reveals in the rammed earth walls create playful spaces to sit and unwind, to engage with the architecture and its materiality, prepare a meal or to sit and enjoy the garden.

kitchen, Green Sheep Collective

Featuring natural lighting, heating and cooling, and flexible spaces connected with one another, a large garden and views beyond, this passive solar design creates a home that will be a pleasure to live and grow in as a family for many years to come.

Boulevard House by Green Sheep Collective

Fixtures & Fittings:
Silvertop Ash timber cladding: Radial Timber Sales
Aluminium windows: AWS ThermalHEART
Spotted gum floors: Hurford Hardwood
Tanami Render on 100mm foam: Unitex Render
Pool cover: Sunbather
Timber windows: Elite Windows& Doors
Bluestone cladding: De Fazio
Ceiling fans: Big Ass Haiku

staircase, Green Sheep Collective

residential architecture, Green Sheep Collective

living room, Green Sheep Collective

Boulevard House by Green Sheep Collective

Boulevard House by Green Sheep Collective

bathroom, Green Sheep Collective

Boulevard House by Green Sheep Collective

See More Images in Gallery

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

interior design, living room, fireplace

Aspen House Remodel by Rowland+Broughton Architecture

The design of this home remodel had a clear goal of bringing natural light to the interior, while thoughtfully bringing it back to its mid-century essence. The team re-configured all the interior spaces with open floor planning ...
Wimbledon House 9

Wimbledon House – Contemporary Restoration and Extension of a 1950s Detached Family Home

Wimbledon House project is a sensitive but contemporary restoration and extension of a 1950s detached family home set to the bottom of the hillside...
Saddle Peak House by Sant Architects

Saddle Peak House by Sant Architects

On this beautiful plateau, high on a ridge of the Santa Monica Mountains overlooking the Pacific Ocean, the intention was to respond with an elemental design that strengthens a connection to nature on a vast scale while navigating the natural topography and sculptural rock outcroppings with deft precision.

Chic apartment in Saint Petersburg by INT2 Architecture

Project realized in 2014 by INT2 Architecture, "Interior DI" is an apartment with an area of 105 square meters, located in Saint Petersburg. The...
FWH Vipiteno House / Jab Studio

FWH Vipiteno House / Jab Studio

FWH Vipiteno House is a mountain home recently designed by Milano-based Jab Studio. The house is a mountain mansard where tradition and innovation are related continually.

More Articles Like This