PhotographerBoysPlayNice Photography & ConceptFamily House on the Waterfront with a Green Roof / Kuba &...

Family House on the Waterfront with a Green Roof / Kuba & Pilař Architekti

Family House on the Waterfront with a Green Roof / Kuba & Pilař Architekti

Project: Family House on the Waterfront
Architects: Kuba & Pilař architekti
Team: Tomáš Pilař, Ladislav Kuba, Norbert Walter
Project location: Znojmo, Czech Republic
Completion year: 2019
Built-up Area: 125 m2
Usable Floor Area: 186 m2
Plot size: 439 m2
Photographer: BoysPlayNice
Text by Kuba & Pilař architekti

The plot is situated in a gap between family houses that form the banks of the Dyje River. Steep terrain of the plot has the original terrace landscaping with stonewalls. Above the opposite riverbank rises a rock wall; resting on the wall are the Znojmo Castle, the Rotunda of St. Catherine and the Church of St. Nicholas. The surrounding houses are quite diverse; they are mainly family houses or blocks of flats with one or two floors. The determining elements of the designed house are the shape, profile and orientation of the plot. Its minimal width, large slope and north orientation determine the basic shape parameters of the building. The house is therefore designed on a narrow, rectangle ground plan. It respects the street line on the north side as well as the distance from neighbouring buildings.

Family House on the Waterfront with a Green Roof / Kuba & Pilař Architekti

The house has three floors facing the waterfront side and one floor facing the slope side. The northern part of the house, which faces the waterfront, is sloped, forming a sloping roof, which follows the neighbouring roofs’ shape. From the opposite, slope side, the roof is flat.

stairs / Kuba & Pilař Architekti

The roof is entirely green, optically transitioning into a rising garden above the house. Cut into the green roof are two asymmetrically placed windows of children’s rooms and living space.

kitchen / Kuba & Pilař Architekti

The eastern wall of the house is extended and recessed. As a result, the illumination of the bedroom and the corridor on the second floor is possible. The main living area is located on the top floor, and it is connected to the outdoor terrace and the garden on the southern side. The living space benefits from the absence of partition, which creates two advantages. One, the sunlight floods the room from the southern side, from the garden through the glass wall in the dining area. Two, to the north, it offers impressive views of the valley. It is the beautiful views of the Dyje River valley and the opposite rocky slopes with important historical monuments of Znojmo that are the main strengths of this site. The entrance is situated on the waterfront street. An outdoor staircase takes the residents to the terraces and gardens above the house. On the ground floor, parking for one car is provided in a garage, and there is a mechanical room for a heat pump and a ventilation system too. Next to the entrance, a study with a large window is exposed to the sunlight from the waterfront. On the first floor, there is a master bedroom with a private bathroom, a guest room, two children’s rooms, a large bathroom and a room for housework. Inserted in the living space on the second floor is a closed stall with a toilet and a pantry. Kitchen cabinets and a fireplace are partly inbuilt into the stall. The kitchen divides the living space into the northern part with sofas and a fireplace, and a southern part with a dining table and access to the outdoor terrace.

Family House on the Waterfront with a Green Roof / Kuba & Pilař Architekti

The load-bearing structure is made of reinforced concrete and steel. On the façade, black aluminium cladding sheets were used. All windows have aluminium frames; the sidewall of the inner staircase is made of profile milk glass. On the green roof, several layers of drainage, filtration and protective films were employed.
The house is heated by a geothermal pump and has warm-air ventilation with recuperation.

bedroom / Kuba & Pilař Architekti

Materials
load-bearing structure – a combination of concrete and steel
cladding plate aluminum sheet – facade
filtration and protective fabrics, drainage foil – green roof
profiled glass – side wall of the stairs
aluminum windows
polyurethane floor screed – all rooms
Products and Brands
LINIT U-glass, side wall of the stairs — Lamberts
green roof — Optigreen
aluminum windows — Wicona
grass grates in front of the house — Godelmann
polyurethane floor screed, all rooms — Basf
bathroom equipment — Duravit
bathroom faucets — Gessi
switches, all rooms — Jung
living room lamps — Artemide

home office/ Kuba & Pilař Architekti

Family House on the Waterfront with a Green Roof / Kuba & Pilař Architekti

Family House on the Waterfront with a Green Roof / Kuba & Pilař Architekti

Family House on the Waterfront with a Green Roof / Kuba & Pilař Architekti

Wilderness House is a Elevated Platform with Large Areas of Glass

Located on a secluded bush block of marri, jarrah and banksia the client’s brief for this house was to provide views of the sunrise and enable them to see down to the native vegetation below.

BT Tropical House, Argentina / Estudio Jorgelina Tortorici

This 450m2 house is located in a corner lot, in a closed neighborhood of the city of Adrogué, in Buenos Aires. In the form of an “L” the house embraces the central garden from the outside towards the inside.

Casa Ojalá, an Mobile Micro Home that Offers a New Accommodation Experience

The special collaboration between Casa Ojalá, masterpiece by the Italian architect Beatrice Bonzanigo among the most revolutionary of the contemporary already celebrated at an international level and Rosewood Castiglion del Bosco.

Eichler Atrium Home Remodel by Klopf Architecture in California

Klopf Architecture and Jesse Ososki Art remodeled an existing Eichler atrium home into a brighter, more open, and more functional version of its original self. This Burlingame Eichler atrium remodel is a 2,121 sf, 4 bedroom/2 bath home located in the heart of Silicon Valley.

House Among the Pines / Archobraz

A laconic house in the suburbs of the Dnipro River is elegantly integrated into the surrounding forest without changing the landscape.

Related Articles