Hillside Home Retreat by Coates Design Architects

- Advertisement -

Hillside Home Retreat by Coates Design Architects

Project: Hillside Home Retreat
Architects: Coates Design Architects
Geotechnical Engineers: Earth Solutions NW LLC
Contractors: Fairbank Construction
Structural/Mechanical Engineers: Quantum Consulting Engineers
Location: Bainbridge Island, Washington
Area: 2,600 sf
Images: Courtesy of Coates Design

This hillside home retreat is 2600 square feet with two bedrooms. Similar to its sibling shoreline home, Seaview Escape, it is done in the Pacific Northwest-style, with wood floors and an expansive two-story glazing allowing a view of the mountains from the upper balcony. Cantilevered wood “floating” stair treads lead to a library overlooking the double-height living and dining space below. Beach glass and nautical light fixtures were chosen for the bathrooms to bring a coastal feel indoors. A stone mass wall with corten panels provides the focal point of the living space, housing a fireplace and media center while providing separation from the master suite. The house is connected to a wooded pathway that leads to the beach.

Hillside Home Retreat by Coates Design Architects

The hillside waterfront property has been in the clients’ family since the 1950s and contains two parcels that used to have a mid-century home and a 1920s cabin. The two siblings that had acquired these wanted the two homes redeveloped in conjunction with one another. They hoped they would be able to use the houses, which are just 50 feet apart, for big family gatherings to ensure their families stayed close. The existing site topography was maintained to minimize earth disturbance on the steep slope and the new homes were built on the existing footprint. Each home includes a material palette of stone, concrete, wood, and metal, complimenting one another while defining the subtle differences in the siblings’ personal tastes. Both utilize a stone mass wall to delineate the private spaces from the shared central public spaces. The site is accessed by a communal drive shared between the two homes, providing a unique overlook of the cantilevered green roof.

Hillside Home Retreat by Coates Design Architects

Hillside Home Retreat by Coates Design Architects

Hillside Home Retreat by Coates Design Architects

kitchen, Coates Design Architects

Hillside Home Retreat by Coates Design Architects

bedroom, Coates Design Architects

living room, fireplace, Coates Design Architects

See More Images in Gallery

- Advertisement -

Urban Row House in Richmond’s Historic Jackson Ward Neighborhood

It is rare to happen upon a vacant urban lot, and even rarer that it be in a designated Historic District. We have designed a decidedly modernist urban Row House in Richmond’s historic Jackson Ward neighborhood for a client from Atlanta.

Cascade Residence / Carney Logan Burke Architects

For a project in Jackson’s Teton Cascades development, Carney Logan Burke’s clients were specific that their 6,000-square-foot home should feel like a collection of buildings rather than a monolith. Full-time residents of Jackson Hole, they would also be collaboratively involved in the process.

Prewar Park Avenue Apartment Reimagined for Contemporary Family Life

Located in a distinguished Carnegie Hill co-op building, the 2,800 sf prewar Park Avenue apartment has been reimagined for contemporary family life while retaining its original gracious formality.

Lajeado Apartment by Cadi Arquitetura

Before moving to Lajeado, in Rio Grande do Sul, mother and daughter lived in a large house with a backyard, in Santa Cruz do Sul. Despite the choice of an apartment as a new home, the matriarch did not want to give up the entrance of light and the presence of green for the new home. That is why the project integrated the social area creating a great light and airy environment.

Berkshire Retreat Offers Stupendous Views of Massachusetts

The main level of the Berkshire Retreat was raised about ten feet above the ground, partly to maximize the views, but also to get up above the humidity and insects in the summertime, and the snow in the winter.

Patios Lasso House, Ecuador / Rama Estudio

The Patios Lasso House is located in the province of Cotopaxi, in the area of Lasso. The land is part of the area of Ranchos San José in the middle of a rural environment. The order was a family house thought to enjoy the countryside, the sowing, the landscape, and the environment.

Contemporary Garden Pavilion Added to an Edwardian Cottage

This contemporary garden pavilion is a compact addition to an Edwardian cottage in Melbourne. Baffle house by Clare Cousins Architects integrates delightfully with both the existing bungalow and the garden area.

Urban Spaces by ADNRA, Bucharest

Urban Spaces is a residential building located in Bucharest, Romania. Designed by ADNBA, the building includes apartments of various sizes and types. Description by ADNBA:...

Top Floor Apartment in London Rebuilt by Vine Architecture Studio

This project consists of the renovation, reconfiguration and part re-construction of a top floor apartment in Mile End, London.

West Clay Park Revival, San Francisco / Regan Baker Design

At Regan Baker Design  we love to pay homage to the architecture of a home’s footprint while creating a comfortable, inviting, and modern home, customized to our clients' personal lifestyles.

Lui House / D’Arcy Jones Architecture

The Lui House enthusiastically embraces this odd and archaic approach to street-making, by taking the best elements of the neighbouring houses and re-assembling them into a muted face that is agreeable enough to not stand out, but atypical enough to suggest a rich inner world.