Residential ArchitectureHousesHouse 1909 by Studio Dwell Architects

House 1909 by Studio Dwell Architects

House 1909 by Studio Dwell Architects

Project: House 1909
Architects: Studio Dwell Architects
Location: Chicago, Illinois, United States
Project size: 3000 ft2
Site size: 1920 ft2
Completion date 2020
Building levels 3
Photo Credits: Marty Peters

House 1909 occupies a sub-standard lot in Chicago’s Bucktown neighborhood. The modest residence is nestled within a rich architecturally diverse neighborhood.

House 1909 by Studio Dwell Architects

section

The residence is comprised of a series of stacked metal clad boxes; a first floor “public” box, a second floor “private” box and a penthouse level “green” box. The first floor contains full height glass on both ends and glass slots on the sides. The second floor cantilevers over the first floor providing shade. The penthouse level is set back on the front and rear to allow for front and back landscaped terraces.

House 1909 by Studio Dwell Architects

Given the limited site and building footprint, the program elements are carefully set together and reduced in dimension. To offset the limited floor plate, the first floor plan was opened up with natural light sources throughout. Since the garage necessitated being tight to the house, the garage roof was sloped to allow for a direct angle of southern sunlight into the residence while still allowing vehicles to fit underneath.

living room, Studio Dwell Architects

floor plan

From the front, one enters through the cor-ten steel gate, landscaped paving, up stone treads, past board formed concrete walls and planters to the recessed stone landing and walnut door. Following the concrete wall into the foyer, the interior is contrasted in white surfaces, glass partitions and a 2-story space to allow light to spread.

House 1909 by Studio Dwell Architects

section

The penthouse level with front and back landscaped terraces has full sliding glass walls to blur the line between the interior built and the exterior natural environments. Separated from the street, this level provides a calming experience complete with views of the city skyline.

kitchen, Studio Dwell Architects

dining room, Studio Dwell Architects

House 1909 by Studio Dwell Architects

House 1909 by Studio Dwell Architects

living area, Studio Dwell Architects

balcony, Studio Dwell Architects

House 1909 by Studio Dwell Architects

Head Office – Beautiful Classic Design by Anton Medvedev

The following photos present us a beautiful and stylish office made by the Ukrainian designer Anton Medvedev. As usual, wood "does its duty" and...

House GD in Cascais, Portugal by Esquissos Architecture

One of the biggest challenges of this project was the small dimensions of the place and the already consolidated surroundings. There so, the relations between scale and proportion were since the beginning a main concern.

Traditional Apartment Turned into a Functional Studio for a Young Designer

This traditional apartment in Mexico City has been adapted to the modern lifestyle of a young owner. The project was designed and completed by Arqmov Workshop.

New Headquarters for Construtora Barbosa Mello in Belo Horizonte

Construtora Barbosa Mello’s new headquarters is an open office whose main element is a skylight that provides plenty of natural light, which allowed a highlight to the landscaping.

Apartment XVI Paris by Studio Razavi Architecture

The apartment XVI belongs to a French American couple and this is their Parisian home. Our brief was to transform the place into a warm & contemporary Parisian apartment and allow as much flow between each room.

Related Articles