Residential ArchitectureLoftsBreaking Walls Loft, Tel Aviv by Architect Boaz Snir

Breaking Walls Loft, Tel Aviv by Architect Boaz Snir

Breaking Walls Loft, Tel Aviv by Architect Boaz Snir

Project: Breaking Walls Loft
Planning and design: Architect Boaz Snir
Location: Tel-aviv, Israel
Area: 30 square meter
Duration of renovation: 3 months
Photographs: Valery Zyuz
Cost of project: 70,000 nis

The Breaking Walls loft apartment is located on the ground floor of a Bauhaus building preservation next to the sea. The 30-square meter apartment was previously used as a psychology clinic, and was recently purchased by a couple in their 40’s that live in the North. The couple wished to have a small and practical vacation apartment for their Tel Aviv excursions.

dining area, Architect Boaz Snir

Originally the apartment was used as a psychology clinic and was divided into two 15-square meter rooms with a dividing door in between. I decided to remove the wall and create an open space with minimal partitions to create a sense of openness and expose the natural light.

dining area, Architect Boaz Snir

The division between the spaces is only hinted at. In actuality there is only one built partition that separates between the bathroom and the open space, and another made of iron that anchors the kitchen island and defines the entrance hall. This partition also separates the intimate inner space from the glass entrance doors, and is also used as a kitchen storage space, a bar for drinks and a display case.

Breaking Walls Loft, Tel Aviv by Architect Boaz Snir

The wood motif is very apparent. I chose to work with European ash wood that I combined in the entrance hall, the wooden shelves, and the island’s upper surface.

The rest of the floor was paved with large slabs of shay grey marble with minimum joints to give the floor space a sense of flow and make it feel larger than it is.

Breaking Walls Loft, Tel Aviv by Architect Boaz Snir

The main thing that guided me along the process was to preserve as many structural motifs as possible and restore their original splendor. I aspired to reveal the original framing walls as much as possible, and expose the silicate stone that is characteristic of the (pioneer?) construction of Tel Aviv’s early days.

bedroom, Architect Boaz Snir

To do this, we shaved down the plaster layer in specific areas of the apartment and as we exposed the bricks, an exciting and historical detail revealed itself: the original building sketches that the builders left as their seal, which we kept exposed as a keepsake of those days. I also chose to keep the original concrete belt, kitchen window, and the glass-fronted display cabinet that was well-kept over the years and made from Belgian iron profile.

bathroom, Architect Boaz Snir

To break the natural color (a sandy tone) I included a pastel grey-pinkish shade. The different tones and shades meet in between the various functions and in so doing create the conceptual differentiation. With a similar thought in mind, I opted to include the original green shade of the entrance doors as a recurring motif. For example, the green dresser by the bed, the various accessories, as well as the woman’s green clothes in the artwork hung in the sleeping area.

Breaking Walls Loft, Tel Aviv by Architect Boaz Snir

Breaking Walls Loft, Tel Aviv by Architect Boaz Snir

Sand Dune Sanctuary / Hindley & Co

Our Clients came to us with a book of midcentury classics, in which, much to our delight, they had earmarked a photograph of the deep verandah of the Farnsworth House by Mies Van de Rohe, which, along with the qualities of the location and site, gave us our starting point.

Designer Samuel Wilkinson Has Chosen to Redefine the Bulbs Filament

Plumen 001 is a bulb made by the British designer Samuel Wilkinson in collaboration with Hulger. The designer has proposed himself to bring something new in the lighting domain and he has chosen to redefine the bulbs filament.

Siji Minfu Restaurant by IN.X – Interior Architect Wu Wei

In 1981, the original building of Siji Minfu Restaurant (Maliandao) was built at the northwest intersection of Honglian Road and Maliandao Hutong, which served as a warehouse for paper products.

West Seattle House by Paul Michael Davis Architects

Located in Seattle’s lively West Seattle Junction neighborhood, Dalen Bakstad of Bakstad Construction approached Paul Michael Davis Architects to design a new, single-family contemporary house with a lower level ADU on a previously undeveloped corner lot.

Related Articles