Residential ArchitectureSmall apartmentsVersailles Studio Apartment by Catseye Bay Design

Versailles Studio Apartment by Catseye Bay Design

Versailles Studio Apartment

Architects: Catseye Bay Design
Project: Versailles Studio Apartment
Location: Darlinghurst, Sydney, Australia
Area: 36.0 sqm
Project Year 2016
Photography: Katherine Lu

This bold, sensitively designed 36 sq metre studio apartment in an art deco building in Sydney’s inner east. The initial brief was for a space suitable for short term rental, like Air BnB, however the result is equally suited to long term occupancy.

The Versailles Studio Apartment is the work of Sarah Jamieson, Director of design studio Catseye Bay, who approached the brief through an open-ended, exploratory process, sitting in the space, allowing its possibilities to unfold, and seeing what it would yield/give up, before taking those ideas through model making and in-situ prototyping processes.

Versailles Studio Apartment 1

The studio now functions as a one bedroom living space, revealing its delights and small moments slowly, over time. It makes clever use of bespoke joinery that draws on the resources of both architecture and furniture to carve out volumes that ‘borrow’ space from each other. The joinery works functionally and visually, accommodating multiple uses, sight lines, separation and flow through the space.

Versailles Studio Apartment 2

A small kitchen and a bathroom – even a bath – are included. There is space to sit, to read, to work, to look out, to walk out from the bathroom and enter a generous ‘dressing room’ space, to cook and chat with a friend, to slide open the windows to the street, and of course, to sleep, in a ‘bedroom’ with wide window views.

Versailles Studio Apartment 3

Walking into the studio, the visitor is first lead around a bold, sinuous and uncompromising form – which also functions as generous wardrobe space – then swoops around to reveal the essentials required to sleep, sit and store. Similarly, a curved endpiece to the kitchen bench resolves the cook/ eat/talk/wash up functions quite simply, blending them into one space, and concealing the detail with a strong curved form.

Versailles Studio Apartment 4

The location and orientation of the larger joinery unit within the space was key. By aligning the seating/lounge with the windows, Sarah has essentially created a ‘living room’ space as well as a bedroom… when sitting in the bed, looking towards the window, it feels like the whole space is a triangular bedroom.

Versailles Studio Apartment 5

Materials are an important part of how the apartment works, and feels. Wood, tiles, painted surfaces and fabrics have been carefully chosen to draw the visitor in close, to create warmth and a sense of lightness, and a sense of calm.

Versailles Studio Apartment 6

The two curved pieces of joinery are beautifully crafted in birch ply by Wayne Mavin & Co, and then painstakingly hand finished. Other materials and finishes have been simply retained and refurbished, including the original pine flooring.

Versailles Studio Apartment 7

Versailles Studio Apartment 8

Versailles Studio Apartment 9

Versailles Studio Apartment 10

Versailles Studio Apartment 11

Heirloom Farm Studio by Bushman Dreyfus Architects

This small structure, located in Bundoran Farm - a unique sustainable residential community on a working farm in the foothills of the Blue Ridge Mountains in central Virginia

Stouffville Residence by Trevor McIvor Architect

Stouffville Residence is grounded in the earth while being cantilevered over a vast landscape. The stone entry wall, low and private, hints program through a series of translucent glass boxes punching through the otherwise monolithic wall.

ABP Capital Office, California / Studio Blitz

The ethos and collaborative business approach of ABP Capital is guided by three principles: honesty, transparency, and openness.

Renovations to the Renowned Eppich House in West Vancouver

Architects: BattersbyHowat Architects Location: West Vancouver, British Columbia, Canada Area: 3,800 sqft / 353 sqm Photographer: Sama Jim Canzian This is a project of renovations to the renowned Eppich house, originally...

Or Akiva Penthouse by Architect Raz Melamed

The Or Akiva penthouse designed by Melamed is located on the shoreline and includes a spectacular public space as well as a private space with a large master suite, study, guest room, utility room, bathroom, and guest toilet.

Related Articles