Breakneck Gorge Oikos Designed as an Indulgent Retreat from the City

Breakneck Gorge Oikos Designed as an Indulgent Retreat from the City

Project: Breakneck Gorge Oikos
Architects: Robert Nichol & sons
Lead Architects: Brett Robertson, David Nicholson
Location: Elevated Plains, Australia
Area 70.0 m2
Project Year 2018
Photographer: Jack Lovel

Robert Nichol & sons was engaged by the owners to design a short-term residential building to complement their existing suite of buildings on site, which consists of homestead, another short-term rental, and agricultural outbuildings. These clients had engaged architects with the previous builds, so in their mind this would not be a standard domestic outcome.

Breakneck Gorge Oikos Designed as an Indulgent Retreat from the City 1

The site is one of the most beautiful, spectacular, and highly visible in the area and as such, we knew our design had to respect and connect with this stunning location. This region has a plethora of available short-term stays but given the unique potential this site offered, connection to the landscape was critical.

Breakneck Gorge Oikos Designed as an Indulgent Retreat from the City 2

There was also a need for privacy toward the homestead – that guests and owners would each not be aware of the other’s presence so as to enjoy dual occupancy with limited physical interaction and we also looked at the strongest viewpoints, so that the best vistas were achieved while sheltering views back to the homestead.

Breakneck Gorge Oikos Designed as an Indulgent Retreat from the City 3

The decision was made very early on to remove any dedicated circulation space, instead adopting a simple sequence of arrival into the open plan living, transitioning through the dressing and bathing zone and finally into the bedroom. This enabled a tight layout of 70sq/m to present as a series of interesting volumes, each with a strong identity, discovered as one moves through the space.

Breakneck Gorge Oikos Designed as an Indulgent Retreat from the City 4

Because of the site’s exposure to the weathering elements our clients wanted a building that didn’t require ongoing external maintenance, so we then started to explore the various cladding options available. The final outcome for this was very site driven and by our desire to ensure the design would work with the land, not against it. We decided the material for all facets would be the same, as opposed to separate wall and roof finishes, so that the dwelling took on an object quality, like a folded piece of sculpture. Corten was finally selected for its aesthetic appeal and ability to blend and for its quality to evolve and change with time and season.

Breakneck Gorge Oikos Designed as an Indulgent Retreat from the City 5

The builder, metal fabricator and the installer were engaged during the designing phase, which was critical to achieving a refined finish technical issues. We broke the roof into two forms, creating multiple ridges and a valley not unlike the distant hills – this introduced more angles for the cladding to express itself.

Breakneck Gorge Oikos Designed as an Indulgent Retreat from the City 7

The resultant form evolved to lift itself as the ground fell away – to counteract this float we developed a long solid masonry wall, of handmade dark bricks, to create a solid anchoring device that grounds the folded form and acts as a counterpoint to the corten finish.

Breakneck Gorge Oikos Designed as an Indulgent Retreat from the City 6

The Breakneck Gorge Oikos project successfully met all the clients’ expectations and more – they look out to a sculptured mix of corten form and long masonry blade, which reads neatly as a connection to the landscape rather than an inhabited space. Meanwhile, visitors enjoy spectacular framed views from the carefully placed and shaped windows and a level of internal amenity rarely offered on the market.

Breakneck Gorge Oikos Designed as an Indulgent Retreat from the City 8

Breakneck Gorge Oikos Designed as an Indulgent Retreat from the City 10

Breakneck Gorge Oikos Designed as an Indulgent Retreat from the City 9

Must Read

Taylor Street Apartment by Studio Collins Weir

Taylor Street Apartment / Studio Collins Weir

Designed to house the clients extensive photography collection this space was conceived of as an interpretation of the inner workings of a camera. Studio Collins Weir worked with both architect and client to translate this vision into a warm, inviting interior reflective of the owners personality.