Residential ArchitectureHousesBreamtail House by Studio2 Architects

Breamtail House by Studio2 Architects

Breamtail House by Studio2 Architects

Project: Breamtail House
Architects: Studio2 Architects
Location: Mangawhai, New Zealand
Photo Credits: Studio2 Architects

The clients presented a brief which envisaged “blades through and with the land”. Working with the land and not against it became a key principle for the project and for the architect, this informed a building with clean lines which inserted itself into the land and merged with the landscape.

Breamtail House by Studio2 Architects

The form was guided by simple principles and specific site constraints. The clients sought spaces which were positive and negative, light and dark and brought drama, delight, joy and experience. The building was thus conceived as a rendered block base beneath a semi-glass box under a slim flat roof.

Breamtail House by Studio2 Architects

From initially arriving down the driveway through to traversing into the main living spaces, the journey is crafted through the play of dark and light spaces, change in materiality and precisely oriented views of the coast to the east and encompassing valley.

The open-plan kitchen, dining and lounge area opens rights up to the outdoor entertaining area.

The Breamtail House has been designed to have outlooks on both on the east and the west. The ground floor contains a master bedroom with an ensuite, a double garage, home offices, two bedrooms, and a bathroom. The upper floor contains the main living spaces which open out to an eastern and western outdoor terrace. The western outdoor terrace features a pool, barbeque and dining area. The outdoor-indoor-outdoor arrangement gives the occupants the flexibility of use throughout the day, as well as usability in various weather conditions.

Breamtail House by Studio2 Architects The palette of materials is minimalistic in and out; the exterior of the Breamtail House is clad in dark stained cedar and black anodized aluminium joinery, and the interior features a polished concrete slab, natural oak walls and ceilings, and black steel.

Breamtail House by Studio2 Architects

The dining area is fully glazed with views over the surrounding landscape.

The cosy lounge area with a hillside backdrop.

The gallery space under the timber staircase.

Breamtail House by Studio2 Architects

The master bedroom in a soft bluey grey with furniture the owners brought back from South-east Asia.

The bathroom on the lower level has a view of bush and sea

Breamtail House by Studio2 Architects

Breamtail House by Studio2 Architects

Summer Flat near Berlin with Vintage Polish, Czech and Danish Furniture

Loft Kolasinski Studio have recently completed this summer flat located near Berlin, Germany. For this project they used vintage Polish, Czech and Danish furniture, lighting and...

Double Height Living Spaces Add Drama to This Industrial-Style House

High open spaces add drama to an otherwise normal suburban setting. The large cantilevered roof protects full height doors from wind, sun and rain, and a clerestory lights the interior. The double height living spaces are served by two levels of private bedrooms and bathrooms beyond. This city house is dramatic yet humble, solid and light, different and fun.

Guangxi Yan Restaurant by Wuxing Youxing Space Design

The restaurant Guangxi Yan adopts traditional Guangxi cultural elements as the design thread, which unifies the overall spatial design. Numerous representative local elements are presented in the space after systematic concentration and artistic refinement.

Bookstore-Themed Commercial Complex / Gonverge Interior Design

The project is a bookstore-themed commercial complex, which offers lifestyle aesthetic experience with multiple business forms via a "culture + commerce" design strategy. The 18m-high and 240m-long artistic book walls in it are striking and pioneering, bringing a brand-new image of urban commercial space to Xi’an and even China.

York Street Modern Residence / Jackson Clements Burrows Architects

An existing heritage building is transformed through the introduction of a modern, two-storey addition that playfully re-interprets the distinctive geometry of the original dwelling through a contemporary lens.

Related Articles