Residential ArchitectureHousesGenerational Retreat / Studio2 Architects

Generational Retreat / Studio2 Architects

Generational Retreat / Studio2 Architects

Project: Generational Retreat
Architects: Studio2 Architects
Location: Mount Maunganui, New Zealand
Year 2019
Text by Studio2 Architects

The crafting of this multi-generational retreat was a continuation of the journey we went on with the clients in their Auckland home. We wanted to do things uniquely for them and to reflect their involvement in the timber business [Paul Webber co-owned Plytech and Décortech] and incorporate Tim’s furniture [Son, Tim Webber of Tim Webber Design].

Generational Retreat / Studio2 Architects

The long-term connection has created a relationship and trust. You really want to be able to relate to clients and have informed critique with them so they are learning and you are learning what they want. Its about the, its not about us, but at the same time its about creating something that is the best I can be.

Generational Retreat / Studio2 Architects

Housing at The Mount is high density, so from an architectural perspective we wanted to maximise the outdoor connection to the views – the harbor in one direction and Mount in the other.

terrace / Studio2 Architects

And we needed to create privacy to the neighbouring properties, which are very close to the boundary. The Gabled form allowed us to maximise internal volume and create elevation to the views.

Generational Retreat / Studio2 Architects

The covered terrace to the street has big sliding doors to the kitchen, which connects to an outdoor barbecue.

bathroom / Studio2 Architects

There are different moments of delight throughout and within each space. The entry sits on the side of the house and is quite crafted. There’s a sense of arrival – you are not taken past the bedrooms; the family and guests are only given that appreciation. You go up the stairs and through the beautiful kitchen and you look east to the loggia space and west to the harbor.

bathroom / Studio2 Architects

We pushed pretty hard with the detail and Kevin Garrity – an amazing builder – put it all together. The flooring detail relates to the negative detailing of the ceiling and walls. There’s always a bit of art in architecture if you want it to be there. I love there to be some joy in the way we craft our buildings.
There’s longevity in the design and material selection, which I would like to think would still be relevant in 10, 15 or 20 years’ time.

Generational Retreat / Studio2 Architects

Generational Retreat / Studio2 Architects

Wooden Beach Cottage by Cibinel Architecture

Architects: Cibinel Architecture Project: Wooden Beach Cottage Location: Victoria Beach, Canada Area: 2000.0 ft2 Photography: Jerry Grajewski This wooden beach cottage was completed recently by Cibinel Architecture, a mid-size...

This Guest Pavilion is a Cuboid Placed in the Middle of the Forest

The assignment consisted in the construction of a guest pavilion as an extension of the main house. Our first thought was to create a shape clear and simple, a cuboid placed in the middle of the forest, changing as less as possible the surrounding characteristics, as if it had always been there.

Salisbury House by Julian Guthrie Architecture

Our clients purchased Salisbury House on a large west facing section as a gutted shell with a new concrete slab poured for a garage addition to the street frontage, and a slab at the rear of the villa for additional living spaces.

Fitzroy North House by MMAD Architecture

A line driving the concept of transforming a Mid-Victorian terrace house. A simple brief - give us more light, flexibility in spaces and make the old house sing. ​

A New Family Home on an Infill Site in East London

ZCD Architects has completed a three-bedroom family house on a tight site on Rushmore Road in Clapton, east London. The corten steel clad home negotiates 11 separate boundaries and has a street frontage of only 3.5m.

Related Articles