Brick Veneer House Renovated by FMD Architects in Melbourne Inner-East

Brick Veneer House Renovated by FMD Architects in Melbourne Inner-East

Architects: FMD Architects
Project: Brick Veneer House Renovated
Location: Melbourne, Victoria, United States
Year 2017
Photographs: John Gollings

‘Old Be-al’ is the loving nick-name given to the beautifully old, gnarled Mallee river redgum at the rear of this classic, single story brick veneer house from the inter-war period in Melbourne’s inner-east. Underpinning our design notions and considerations for this home were two instinctual ideas: that of our client’s fondness for ‘Old Be-al’ and associated desire for an enhanced connection between the house and the old-growth eucalypt landscape; and our own determined appreciation for the house’s original brickwork, something we hoped to celebrate and re-cast within the existing dwelling.

Brick Veneer House Renovated by FMD Architects in Melbourne Inner-East 1

While considering the client’s brief of a two-bedroom, two-bathroom house, our design managed to reduce the overall footprint of the brick veneer house and provide generous flowing living spaces with deep connection to the natural suburban landscape and the heritage of the existing house. The reference to Old Be-al is constantly reinforced within the detailed design. The custom-made entry light mimics its branches, as does the pulls on the joinery and even the custom towel rails in the bathroom. The dynamically angled ceiling of rhythmically spaced timber cross-beams that extend out to an expansive timber decking are in dialogue with the upper canopy of the surrounding trees. The rhythm of the bushland also finds expression in vertical mullions and horizontal bracing beams, reminiscent of both the trunks and the canopies of the adjacent trees.

Brick Veneer House Renovated by FMD Architects in Melbourne Inner-East 2

The form of the building also reflects the structure of Old Be-al, with the angles of the split trunk mirrored on the new roof forms and associated parapets and canopies. Two hit-and-miss brick walls at the perimeter of this open space have act as functional shading device for the western sun as well as privacy screens to the robe, bathroom and living spaces. Through offering permeable elements they enhance appreciation for both the material itself and for the home’s unique personality and heritage. Through the partnership and appropriation of quintessential architectural materials in a new and dynamic way this project invigorates the life of the client through encouraging new connections between home, heritage and landscape.

Brick Veneer House Renovated by FMD Architects in Melbourne Inner-East 3

Brick Veneer House Renovated by FMD Architects in Melbourne Inner-East 4

Brick Veneer House Renovated by FMD Architects in Melbourne Inner-East 5

Brick Veneer House Renovated by FMD Architects in Melbourne Inner-East 6

Brick Veneer House Renovated by FMD Architects in Melbourne Inner-East 7

Brick Veneer House Renovated by FMD Architects in Melbourne Inner-East 8

Brick Veneer House Renovated by FMD Architects in Melbourne Inner-East 9

Brick Veneer House Renovated by FMD Architects in Melbourne Inner-East 10

Brick Veneer House Renovated by FMD Architects in Melbourne Inner-East 11

Brick Veneer House Renovated by FMD Architects in Melbourne Inner-East 12

Brick Veneer House Renovated by FMD Architects in Melbourne Inner-East 13

Brick Veneer House Renovated by FMD Architects in Melbourne Inner-East 14

Brick Veneer House Renovated by FMD Architects in Melbourne Inner-East 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

The Crossing House Overlooking Pakiri Beach

Studio2 Architects have designed The Crossing House, a private home built on the original cattle tablelands overlooking Pakiri Beach, New Zealand. Description by Studio2 Architects:...

Portuguese Minimalist House Built on the Ruins of an Old Building

The "House of Messines", is based on an existing building, already in ruins, but with a fantastic orientation East-West, and with a rhythm of openings for light source already very inviting.

Comfy House by Alts Design Office

The Comfy House was built in the newly-developed subdivision surrounding new housing. The project was recently completed by Alts Design Office. While planning a design with client...

Flat Renovation in Budapest with Natural Materials

The location of architectural intervention (home remodelling) is one of the apartments in a turn-of-the-century tenement building in Budapest. The concept only allows the use of necessary and mostly natural materials, furniture and accessories to rearrange the spaces of the home

Ryan House by Arthouse Architects is a Contemporary Take on the Gable Form

Ryan House is located on a large 6,500m² plot on the outskirts of Blenheim. “There is a lot of development going on in the Springlands part of the town where the house is sited, and Hamish Ryan had already collaborated with us ...

Red Beach House by LTD Architectural Design Studio

Red Beach House is a project completed by New Zealand studio LTD Architectural Design. This existing house was altered and re-clad in order to modernise...