Residential ArchitectureRenovation ProjectsBronze House by Atelier Ochre

Bronze House by Atelier Ochre

Bronze House by Atelier Ochre

Project: Bronze House
Architects: Atelier Ochre
Location: Greater London, England, United Kingdom
Completion date 2021
Photo Credits: Inna Kostukovsky

This 1950s two-storey Lewisham house received a ground floor rear extension, a first-floor part extension and a loft conversion to transform this home into a space that not only provided significant natural light but also offered generous but private living spaces for our young family.

Bronze House by Atelier Ochre

Bronze House by Atelier Ochre

Our intent was to develop a highly sustainable design with an architectural sensitivity to protect and enhance the surrounding environment. The use of reflective and bright copper on the extensions created a light and modern addition to the existing building, the choice of said materials provided a dynamic effect by allowing the extension to change over time. By cladding only the loft and first floor extensions, the overall mass of the extension appeared to be smaller than all the extension combined. We approached the construction with sustainability at the forefront, using low carbon footprint techniques such as screw pile foundations and prefabricated structural insulated panels (SIPS), the former reduced the the amount of concrete required by 90%, and the latter being more energy efficient and allowing a speedy installation process of only five days.

Bronze House by Atelier Ochre

Bronze House by Atelier Ochre

The interiors create a cosy, bright and warm spaces that use natural materials and muted tones with splashes of colour throughout. Specially chosen furniture tells our stories as both the owners and designers and highlights our love of texture and vintage items. There was an emphasis on contrasting minimal and structural elements, such as blackened steel finishes for lighting, with the plush, soft and warm aspects of bright velvet fabrics, tactile, unfinished plastered walls and ceilings, and a muted, natural and simple palette throughout the rest of the interiors.

bedroom, Atelier Ochre

bathroom, Atelier Ochre

Bronze House is our first project designed from concept to completion as Atelier Ochre. Being our own clients was the perfect scenario to explore new methods of construction, different materials and aesthetics that can be translated into new projects for our clients. We used this opportunity to collaborate with talented makers and craftspeople, while expressing our personal creativity and experience accumulated from previous practices.

kids room, Atelier Ochre

Bronze House by Atelier Ochre

bedroom, Atelier Ochre

shower, Atelier Ochre

Astra Zeneca Offices in Mexico City / SpAce Studio

Architectonic Design: Space Project: Astra Zeneca Offices Project Team: Juan Carlos Baumgartner, Jimena Fernández Navarra, Sinuhé Vera Montes de Oca Collaborators: Ángel Trujillo, Marcos Aguilar Location: Periférico Sur...

Canterbury House by Murray Legge Architecture

The Canterbury House is a compact urban home. It contains two bedrooms, a media room, and a fully detached guest suite in only 1680 square feet. The home's form is inspired by traditional dog-trot houses

English Cottage-Style Home in Atlanta by Robert Cain

This English cottage-style home was renovated in 2015 by Atlanta-based Robert Cain Architect. Description by Robert Cain: Tucked into the sea of Virginia Highland (an...

Boundary St House, Port Melbourne / Chan Architecture

The Boundary St House is a striking, new house on a small, irregular site in Port Melbourne. The conceptual framework of the project was to draw inspiration from the industrial warehouse building type

Holborn Grind in London’s Holborn by Biasol Design Studio

Holborn Grind was completed in October 2014 by Melbourne-based Biasol Design Studio. The bar has an area of 80 sqm and is located in London's Holborn, United Kingdom.

Related Articles