London Fields House / Rear Extension by ZCD Architects

London Fields House ZCD Architects

London Fields House project is a rear extension to the lower ground and first floors of a semi-detached, three-storey house in the Graham Road and Mapledene Conservation Area.

The site had two previously unsuccessful planning applications with one failed appeal before ZCD Architects began work on the job. The scheme replaced a conservatory extension to the rear of the house with a new rear and side extension to the lower ground and first floors.

London Fields House ZCD Architects 1

Internally the entrance and stairs were reconfigured and the space opened up using clever voids, mirrors, and rooflights. White-glazed bricks mark out the new within the building’s external façade and are also carried through to the internal walls where they sit next to timber-lined and white-painted walls, geometric tiles, and a grey polished concrete floor.

kitchen, ZCD Architects

The stair is hung from above using steel rods giving the impression that it floats within the space. A wall of bright blue storage runs from the living space into the kitchen while the kitchen island features a deep purple base of cupboards. Yellow-coloured columns add a playful touch.

Architects: ZCD Architects
Project: London Fields House
Location: 07 Netil House, 1 Westgate Street, London, E8 3RL
Photography: Charles Hosea

London Fields House ZCD Architects 3

London Fields House ZCD Architects 4

stairs, ZCD Architects 8

London Fields House ZCD Architects 5

London Fields House ZCD Architects 6

dining room, ZCD Architects

London Fields House ZCD Architects 7

Must Read

Complete Refurbishment and Extension of a Dilapidated Semi-Detached House in South London 24

Complete Refurbishment and Extension of a Dilapidated Semi-Detached House in South...

The Pelham Road project was the complete refurbishment and extension of a dilapidated semi-detached house in South London. The clients wanted a bespoke four bedroom house and had some specific requirements, such as extending the ground floor to create a large and airy entertaining space.