Brooklyn Loft Renovation by SABO Project

Brooklyn Loft Renovation

Architects: SABO project
Project: Brooklyn Loft Renovation
Location: Brooklyn, New York, USA
Architect in Charge: Alex Delaunay
Area 124.0 sqm

SABO project recently completed the gut renovation of a Brooklyn loft located in a former die casting factory built in 1913. After a 1980’s residential conversion, all concrete columns and ceilings were concealed. The removal of most partitions and a vast 4’ dropped ceiling presented the opportunity to reveal the authenticity of the building as well as dramatically expand the space.

Brooklyn Loft Renovation 1

Under the reclaimed 12’-0” ceiling, a new 7’-8” datum is defined by the height of a series of new partitions, custom cabinets, walk-in closet, glass enclosures and a new mezzanine. The vertical combination of opacities and transparencies manages privacy while bringing natural light to every single space. The new connections between rooms establishes a continuum that seem to expand each space beyond it’s limits.

Brooklyn Loft Renovation 2

Storage is maximized throughout the kitchen and bathroom with the use of matt white handleless panels that contrast with the materiality of the concrete. In addition, a custom built-in collection of wood containers stretches from the kitchen to the bedrooms while integrating stairs, display shelving, lighting and a home office.

Brooklyn Loft Renovation 3

The bathroom was designed around a diamond shaped ceramic tile that determines all dimensions including the apartment’s new datum. No less than 3 colors and 9 shades are combined in bold graphic patterns and gradients that wrap seamlessly around the walls and floor seemingly flooding the space.

Brooklyn Loft Renovation 4

Brooklyn Loft Renovation 5

Brooklyn Loft Renovation 6

Brooklyn Loft Renovation 7

Brooklyn Loft Renovation 8

Brooklyn Loft Renovation 9

Brooklyn Loft Renovation 10

Brooklyn Loft Renovation 11

Brooklyn Loft Renovation 12

Brooklyn Loft Renovation 13

Brooklyn Loft Renovation 14

Must Read

Reimagine a 1930s Californian Bungalow into a Spacious Family Home

Reimagine a 1930s Californian Bungalow into a Spacious Family Home

The project sought to re-work the footprint of an existing 1930s Californian Bungalow, without compromising the character of the original home.