Residential ArchitectureRenovation ProjectsCube | House in Historic Brownstone Brooklyn, New York

Cube | House in Historic Brownstone Brooklyn, New York

Cube | House in Historic Brownstone Brooklyn, New York

Project: Cube House in Historic Brownstone Brooklyn
Architects: Palette Architecture
Project Manager: Peter Miller, AIA
Design Team: Jeff Wandersman, AIA, John Sunwoo, AIA
Builder: Grant Davis Thompson
Structural Engineers: KCE Consulting Engineering
MEP Engineers: Ramierz and Azadian Analysis and Design
Landscape: Isobel Herbold Design
Suppliers: Brombal Windows, USAI, Plug Lighting, Tracy Glover Lighting, The Urban Electric Company, Barber Wilsons, Duravit, Newport Brass, Randolph Morris, Rohl, Gaggenua, Sub-zero, Wine Guardian, Zephyr
Location: Park Slope, Brooklyn, New York, United States
Completion Date: 2018
Photo credit: Emily Gilbert

Palette Architecture blends the traditional and contemporary with addition of new volume

Palette Architecture, a firm focused on the creation of built environment that enhances the daily experience of our contemporary lives, is proud to unveil CUBE | HOUSE, located in historic brownstone Brooklyn, New York. The late-1800s Italianate townhouse needed rescue. After previous owners stripped away the original details, partitions, and materials, the building’s spirit had become muddled. The design brief called for the revitalization of the house’s original character, with contemporary connections to history and nature.

dining area, Palette Architecture

“The architectural approach was twofold,” says Peter Miller, a Partner at Palette Architecture. “In addition to creating a threshold to the historic qualities by carving a 17-foot square hole into the rear of the home, we endeavored to create new contemporary connections through a 20-foot cube located in the rear yard.”

dining area, Palette Architecture

A precise incision
The removal of the rear wall exposes the contrasting qualities of the parlor and garden levels. While the upper level retains much of the building’s original detailing, the lower floor does not. A thin metal portal outlines the opening, drawing attention to the contrast. On the lower level, the incision allows for a continuation of an open plan. On the upper level, a gridded glass wall infills the portal and creates a delicate veil to the more traditional character of the upper floors. Taking cues from 19th-century Brooklyn building traditions, the glass wall becomes a porous threshold between the old and new.

stairs, Palette Architecture

A Cube of connectivity
The cube addition is a minimally-adorned, double-height extension that stands in contrast to the upper floors. It is free of all moldings and partitions, a characteristic that extends throughout the garden level. The narrow edging of the kitchen cabinetry, the elegantly thin borders of the custom herringbone floor, and the thin lines of each light fixture set the aesthetic of this floor. Ancillary programs such as the pantry, cellar stairs, powder room, and wine storage fill the narrow space along the Western edge of the kitchen.

Cube House by Palette Architecture

“The form of the cube allows for a variety of outdoor spaces, and the carefully crafted openings accentuate connections to nature,” explains Miller. “For example, the upper face of the cube features a large, asymmetrical skylight that provides a tangible connection to the exterior environment, allowing residents to track the passage of time and weather from the interior.”

library, Palette Architecture

The skylight also creates a visual link between the partially-sheltered rooftop terrace above, and the people inside. The rear face of the cube features four full-length doors and a gridded glass curtain wall that faces onto a sunken brick court and manicured gardens beyond. Nestled amongst the native grasses and shrubs, several hidden seating areas were created, as well as a patio for entertaining.

living room, Palette Architecture

Upper-level intricacies
In contrast to the lower floors, the upper levels are more partitioned and intricately programmed. On the first floor, guests are welcomed into an open, yet formal parlor. Large pocket doors open into a rear library leading down into the cube below. Unique Italianate trims, moldings, and colors distinguish the library and parlor, evoking a true sense of the building’s original character. A refurbished wooden staircase leads from the entry hall to the more intimate second floor. At the top of the stairs, a personal study, adorned with bookshelves and a pair of glass doors, leads out to a roof terrace overlooking the garden. The second floor also includes the primary bedroom suite, which features a working fireplace, a restored bedroom niche, and a marble-clad bathroom. The third floor features a pair of bedrooms and bathrooms, each with unique wall coverings, fixtures, and lighting.

Cube | House in Historic Brownstone Brooklyn, New York

“The traditional and tailored aspects of the upper floors stand in contrast to the simple and airy qualities of the garden level and cube,” concludes Peter Miller. “However, the cube harmonizes them and mediates the interaction of interior and landscape, just as the incision and ‘veil’ mediate the two distinct interior characteristics.”

bedroom, Palette Architecture

bathroom, Palette Architecture

Cube | House in Historic Brownstone Brooklyn, New York

Cube | House in Historic Brownstone Brooklyn, New York

Cube | House in Historic Brownstone Brooklyn, New York

Cube | House in Historic Brownstone Brooklyn, New York

Are High-End Designer Appliances Worth The Purchase?

Aside from the architectural style and design, well-chosen pieces of furniture and appliances could also increase the aesthetics of a room.

Square House in Genk, Belgium / Cocoon Architecten

The environmental footprint of the Square house is very small. The structure is made of a wooden frame and cellulose insulation, which minimizes the CO2 emission of the construction. The materials used are largely natural.

Casa Hannah in Merida, Yucatan by Workshop Architects

Casa HANNAH, in Merida, Yucatan, is a project that maximizes spatial sensation, by playing with double heights and integrating the exterior with the interior.

LP Residence in São Paulo / Metro Arquitetos

The main areas of the LP residence, living room and bedrooms, open up towards the garden in a transverse direction to the wet areas. The elevated flooring, 45cm above the ground level, allows the front of the house to be used as a comfortable seating area facing the garden.

80’s Classic Home Turned into a California Cool, Modern Space

This single story, 80s inspired classic home quickly became a labor of love for the dasMOD Founders, Erik Gilmer and Sven Simon. The duo stumbled upon 2222 Via Tiempo, when looking for homes to repurpose that weren’t totally perfect but also not in shambles.

Related Articles