Residential ArchitectureHousesBunganuc Woods House in Maine / Whitten Architects

Bunganuc Woods House in Maine / Whitten Architects

Bunganuc Woods House / Whitten Architects

Project: Bunganuc Woods House
Architects: Whitten Architects
Location: Brunswick, Maine, United States
Project Year: 2016
Photo Credits: Jonathan Reece
General Contractor: Merrymeeting Builders
Landscape Architect: Emma Kelly Landscape
Interior Design: Cole Design and Whitten Architects
Structural Engineering: Albert Putnam Associates

Mid-Coast Maine’s Maquoit Bay region encompasses coastal shoreland, upland woods, and contains tranquil Bunganuc Stream. It is a notably diverse habitat that is popular with residents for birdwatching, kayaking, cycling, cross-country skiing, and fishing.

Bunganuc Woods House / Whitten Architects

An adventuresome couple, nearing retirement, approached us with a desire to create a home that would harmonize with the surrounding environs while also providing them a chance to comfortably connect with nature and their varied outdoor interests.

Bunganuc Woods House / Whitten Architects

Our site-specific design solution locates the Bunganuc Woods House on the northernmost edge of a heavily wooded 3.5-acre parcel, affording an opportunity to clear a sunny solar corridor to the south. This calculated meadow-like opening introduces additional daylight and yields a more varied wildlife habitat. It furthermore provides our clients with an opportunity to pursue their passion for gardening, birdwatching, and sustainable butterfly cultivation.

Bunganuc Woods House / Whitten Architects

A carefully planned drive approaches the clearing from the south through a dense canopy of overhanging eastern white pines. A gentle turn and the contrasting sun-pocket serve as a pleasing initial introduction to the home. The drive then bends around to the north side of the house where a barn-like garage, a covered entry porch, and a transparent front door render a friendly welcome.

Bunganuc Woods House / Whitten Architects

The home itself is arranged in a simple “L” shape form that wraps a south-facing terrace and garden. The gabled two-story leg of the “L” includes the main living space with kitchen, dining, and living on the main floor. This open-plan room offers immediate access to the terrace, gardens, and sunny meadow beyond through a wall of glass sliding doors. A generously sized window at the kitchen sink faces east for morning sun and provides a commanding purview of the guest arrival area. Two bedrooms, a top-of-stair bunkroom, and a full bathroom create a private second-story away space for frequent visiting family and friends. The opposing one-story leg of the “L” includes a cozy TV Room and the Master Bedroom Suite. From their bathroom the couple has convenient, 4-season, access to an outdoor hot tub via an elevated boardwalk.

kitchen / Whitten Architects

At the southeast corner of the home a detached screen porch sits just a few short steps from the kitchen. This protected, yet outdoor, oriented shelter creates an idyllic and airy spot for dining outside within the trees and surrounding plantings.

dining room / Whitten Architects

Ultimately, unassuming New England farmhouse-like forms, energy efficient systems, and durable low-maintenance materials all combine to create a life-time home that will allow our clients to age-in-place, “the way life should be”.

Bunganuc Woods House / Whitten Architects

Bunganuc Woods House / Whitten Architects

interior design / Whitten Architects

Bunganuc Woods House / Whitten Architects

kids bedroom / Whitten Architects

bedroom / Whitten Architects

Bunganuc Woods House / Whitten Architects

Bunganuc Woods House / Whitten Architects

bathroom / Whitten Architects

Bunganuc Woods House / Whitten Architects

Bunganuc Woods House / Whitten Architects

Bunganuc Woods House / Whitten Architects

Subscribe to our newsletter

SRG Partnership Portland Office – Collaboration by Design

The design for the firm’s Portland office effortlessly connects people to each other, the firm’s work, and their creative resources by encouraging spontaneous interactions and accessible views of each other’s current, in-the-moment projects.

Tranquil Abiding by Studio MM Architect

The siting of the Tranquil Abiding home was driven by three distinct benchmarks: the temple, the sun, and a creek which runs through the middle of the property.

Relax House / FORM Bureau

Relax house with 94 m2 area, located in the suburbs of Kiev. This is the most quickly implemented project by FORM bureau - 4 months from foundation to the bulb. The author is Viktoriia Shkliar.

Bowen Island House by Office Of Mcfarlane Biggar Architects

The Bowen Island House is a calm, year-round retreat for a couple with young children seeking refuge from their busy professional lives.

Modern Loft Style Home in Tempe, Arizona / Knob Modern Design

Designed by Knob Modern Design in 2017, this home features a new smooth stucco exterior, new asphalt shingle roof, exposed block walls inside and polished concrete floors, exposed trusses, new insulation/ vaulted spaces

Recommended Stories