C House, Kuala Lumpur / Design Collective Architects

C House

Project: C House
Architects: Design Collective Architect
Team: David Chan, MunInn Chan, Quah Zheng Wei
Interior Design: Peisan Wong and Cherry Chung of Essential Design Integrated
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Area: 1200.0 m²
Year: 2018
Photographs: Creative Clicks

The project is built over 2 plots of land located in the affluent and matured residential enclave of Damansara Heights, Kuala Lumpur. The average residential plot in the area has a lot size of 600m2 with a standard double-storey house built in the 1980s. The houses were of a small built up and generic.

C House, Kuala Lumpur / Design Collective Architects

Over the years, many homes were sold, demolished and rebuilt to reflect the current needs. Houses with more rooms were built to accommodate larger family units of multiple generations. Standards of living were higher with the increased in property value. Local guidelines also provided for the increase in storey height, density and size of homes.

C House, Kuala Lumpur / Design Collective Architects

These conditions encouraged an extended period of transition to the surrounding site. The context were still in a state of flux with neighbouring homes putting up ‘for sale’ signs and some having just been transacted and new houses are being planned. The approach for the design of C House took all these into consideration and attempted to address the future context of its surrounding of what would be.

living room, Kuala Lumpur / Design Collective Architects

Design Brief
The young couple bought the 2 plots of land with the intention to build their home for their growing family. The C house is to cater for their long term needs and is to have sufficient space and flexibility.

C House, Kuala Lumpur / Design Collective Architects

A detailed and extensive design brief was discussed which includes rooms for grandparents, maid’s quarters, guest rooms and home offices as well as planning considerations to adhere to their specific ‘feng-shui’ placements, orientations and guidelines.

C House, Kuala Lumpur / Design Collective Architects

Shifting Boxes
The design in essence consists of 2 rectilinear boxes that are places on top of one another but shifted out of alignment. This shifting of the boxes create a covered verandah along the ground floor and a terrace on the upper level.

C House, Kuala Lumpur / Design Collective Architects

This shift also breaks the continuity of the vertical core, allowing for a secured control point and physical separation of the public and private spaces along the staircase.

C House, Kuala Lumpur / Design Collective Architects

Modernity in the tropics
C-House explores the idea of a modern minimalist form adopting the principles of tropical architecture and design. Principles of natural ventilation is achieved by restricting the building depth to ensure effective crossing of fresh air through the house. Operable sliding windows and doors are located on opposite sides to allow for air to move through the building.

C House, Kuala Lumpur / Design Collective Architects

Internal voids and staircases are designed as heat stacks to extract warm air upwards to be exhausted through openings above. The front of house faces north-west (315°N) and is considerably warm under a hot afternoon sun. To manage natural daylighting and avoid excessive heat gain, vertical sun shading elements are introduced along the north-west façade (front elevation). A landscaped garden provides shade on the south-western side.

home office, Kuala Lumpur / Design Collective Architects

bedroom, Kuala Lumpur / Design Collective Architects

C House, Kuala Lumpur / Design Collective Architects

bathroom, Kuala Lumpur / Design Collective Architects

kids room, Kuala Lumpur / Design Collective Architects

kids room, Kuala Lumpur / Design Collective Architects

C House, Kuala Lumpur / Design Collective Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.