Casa Tre Viste, Torino / PlaC – Plateau Collaboratif

Casa Tre Viste, Torino / PlaC – Plateau Collaboratif

Project: Casa Tre Viste
Architects: PlaC – Plateau Collaboratif
Team: Hyemin Ro + Marco Gherardi, Federico Taverna
Location: Torino, Italy
Area: 110 m2
Year 2019
Text by PlaC

The Casa Tre Viste project sees the complete transformation of an apartment located in a 1960’s residential building in the foothills of Turin. The apartment had been unoccupied for several years, and the original plan included a large, central entrance area, a living room overlooking the sloping terrain to the rear of the building, with a kitchen, two bedrooms and a bathroom distributed along the front side of the building.

Casa Tre Viste, Torino / PlaC – Plateau Collaboratif

The designers Davide Barreri (founding member of the architectural studio PlaC) and Hyemin Ro (South Korean set designer) – in this case also the owners – set out the new plan by completely inverting the living and sleeping areas, aiming to optimise and exploit the panoramic 180-degree view over the city of Turin. The central part of the plan contains all of the service areas (two bathrooms, entrance, storage areas and the joinery of the kitchen, writing desk and bookshelf) in order to completely free up the other spaces. Great attention is paid to the views outside as well as to natural light: all the internal doorways are intentionally aligned with the external openings so that the gardens to the rear and the side of the building as well as the city in front are all immediately visible from the entrance area.

Casa Tre Viste, Torino / PlaC – Plateau Collaboratif

In order to render the domestic space one continuous whole, full-height sliding doors are used throughout the interior, thereby maximising the continuity between rooms and allowing light to penetrate the spaces.

Casa Tre Viste, Torino / PlaC – Plateau Collaboratif

A continuous resin flooring was chosen for all areas of the home, with the exception of the main bedroom, where the original graniglia tiles were preserved, and the entrance area, where a portion of existing terrazzo floor was kept. The colours chosen for the interiors reflect the hues of the common spaces of the building, where pastel tones on the walls are set against marble floors. To heighten the theatricality of the differentiation between the various internal spaces, some areas can be separated by sliding curtains: the kitchen and the living area, the desk and the bookshelf, and the storage cupboard and the corridor. A large part of the furniture was also custom made according to drawings by the designers.

Casa Tre Viste, Torino / PlaC – Plateau Collaboratif

dining room, Torino / PlaC – Plateau Collaboratif

Casa Tre Viste, Torino / PlaC – Plateau Collaboratif

Casa Tre Viste, Torino / PlaC – Plateau Collaboratif

Casa Tre Viste, Torino / PlaC – Plateau Collaboratif

home office, Torino / PlaC – Plateau Collaboratif

Casa Tre Viste, Torino / PlaC – Plateau Collaboratif

bedroom, Torino / PlaC – Plateau Collaboratif

bathroom, Torino / PlaC – Plateau Collaboratif

Casa Tre Viste, Torino / PlaC – Plateau Collaboratif

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Edge Innovation Center in Cairo by YLAB Arquitectos

The project consists of the interior design of the Edge Innovation Center, a new aspirational and status business destination in Egypt. It is located in Giza’s Galleria40, a brand new retail and business complex.

Minimalist Interior Showcased by Black & White Apartment in Tel Aviv

The 80 sqm long strip apartment (its length is 19 m and its width 3.70 m only), located in central of Tel Aviv, intended for a holiday home town for a family who likes to entertain has transformed by Interior designers Yael Perry, Dafna Gravinsky and architect Amir Navon into a minimalist airy space punctuated by delicate black & white grid and furnishings.

Brook Bay Residence by SKL Architects

Nestled into a Mercer Island hillside, this intimate two-story residence emphasizes craft, materiality and the connection to the outdoors. A clear demarcation of public and private spaces is reflected both in the design and choice of materials