Cafe Cicero / Alts Design Office

Cafe Cicero

This proposed new café project is of a plan to renovate a premise that was once used as a restaurant. Cafe Cicero was designed by by Japanese studio Alts Design Office.

While the existing facilities have a large area horizontally, it gives us an oppressing feeling spatially. So, we wish to create an opened spatial environment there by means of introducing some external element.

Cafe Cicero 1

In the proposed café plan, external spaces and internal spaces are created only by means of installation of iron frames. And, those frames divide spaces mildly without disturbing environment of the total open space. In the open space, iron frames are sprinkled in a manner of images of wooden birdcages so to create an atmosphere as if you are outside of the building. And, some specific meaningful atmospheres are given to each counter seats corners, sofa seats corners and table-and-chair areas. Also, installation of iron frames and counter seats corners are designed as if they are under the eaves so that people can have a feeling of outside space even if they are inside of the building.

Cafe Cicero 2

In the process of the formulation of the project concept under which space dividing are made in keeping open feeling, an idea was come to our mind. That is a concept of space creation by “Torii”, a gateway at the entrance of a Japanese Shinto shrine. “Torii” plays a role as a symbol of a shrine as well as a role of separating shrine area from outside areas. When we visit a shrine and walk through under “Torii”, we have such a feeling that we come to another world. Even though we are in an open space, we feel something like “space is divided”. We applied this feeling to the proposed café. A space created purposely using iron frames extends so to give us a feeling of something like another world.

Architects: ALTS Design Office
Project: Cafe Cicero
Location: Bodaiji, Konan, Shiga Prefecture, Japan
Creative, Design and Art Director: Sumiou Mizumoto
Area: 130.09 sqm
Photography: Fuji-Shokai / Masahiko Nishida

Cafe Cicero 3

Cafe Cicero 4

Cafe Cicero 5

Cafe Cicero 6

Cafe Cicero 7

Cafe Cicero 8

Cafe Cicero 9

Cafe Cicero 10

Cafe Cicero 12

Cafe Cicero 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

People-Friendly Office: Codewise in Cracow, Poland

To create a people-friendly office where they will enjoy staying during a week and where they will come on their own on Saturday or Sunday, without being forced to do so. A place where their personal and professional lives will intermingle harmoniously with each other.

Somerville House Renovation / Maryann Thompson Architects

The Somerville House Renovation started with a dark, 3 story single family home with great potential. The design intent was to maintain the original character of the 1860’s façade on the street, and yet open to the small urban garden and southern light offered by the back façade.

Slender House: Contemporary Reinterpretation of the Bungalow of the 1960s

Located in the beautiful region of the Eastern Townships near the US border in Quebec, the Slender House Residence unfolds in a long linear volume. Nestled on the steep shores of Lake Memphremagog it opens-up onto a peaceful secluded bay.

Well-Furnished Apartment Inspiring a Comfortable Lifestyle

The design of this well-furnished apartment focuses on how to achieve the ultimate texture ratio and balance in the relationship between the ceiling, the floor, and the wall in the shared space of the open dining room, light kitchen, and living room.