La Calma House in Barcelona by Ramon Esteve Estudio

Calma House by Ramon Esteve Estudio

Architects: Ramon Esteve Estudio
Project: La Calma House
Collaborating Architects: Estefanía Pérez, Jacobo Mompó, Anna Boscá, María Parra, Fran Palomo
Location: Sant Quirze del Vallès, Barcelona, Spain
Area: 510 sqm
Photography Courtesy © Ramón Esteve Estudio

La Calma House is placed in a small town near Barcelona. Its plot is located in a forest area with a very steep slope and an abundance of pine, oak and olive trees. A natural park in front of the plot and the low building density of the area enhance the connection of the house with its natural surroundings.

La Calma House by Ramon Esteve Estudio 1

La Calma House has been thought as a shelter for its owners, a place where they can withdraw from the hustle and bustle of the city and its hectic daily life. Because of this, the house has massive, heavy external walls that serve as a protective shell, closed to the access road and the neighbouring houses and opened to the slope and the forest.

La Calma House by Ramon Esteve Estudio 2

Each opening on the concrete skin has been designed to frame a specific view in the plot from a different room. However, in the façade facing the slope nature burst into the core of the house and takes centre stage.

La Calma House by Ramon Esteve Estudio 3

Due to the steepness of the slope and the constraining regulation, we have designed a compact house so most of the area of the plot has been left for the garden. In order to suit the slope better, the house volume has been fragmented. With the same aim, several terraces have been designed for the outdoor facilities such as the pool, the barbecue area, the play area and the different gardens.

La Calma House by Ramon Esteve Estudio 4

The materials chosen are intended to integrate the house in the landscape. The concrete wall has an off-white colour, similar to the local stone. The wood and the corten steel outside the house recall the trees trunks. Inside, the wood is lighter so it brings clearness and warmth into the house.

La Calma House by Ramon Esteve Estudio 5

The trees surround the house in a random, organic way, as if the forest had spread into the plot.

La Calma House by Ramon Esteve Estudio 6

La Calma House has two levels. The day rooms are on the ground floor, fluidly organised, visually connected although they can be divided if needed. The double-height living room is dominated by a large bookcase and separated from the dining room by a double-sided fireplace. The bedrooms are on the first floor, where the sunlight and the views are controlled by sliding louvered shutters.

La Calma House by Ramon Esteve Estudio 7

La Calma House by Ramon Esteve Estudio 8

La Calma House by Ramon Esteve Estudio 9

La Calma House by Ramon Esteve Estudio 10

La Calma House by Ramon Esteve Estudio 11

La Calma House by Ramon Esteve Estudio 12

La Calma House by Ramon Esteve Estudio 13

La Calma House by Ramon Esteve Estudio 14

foto fundal

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Fishermans Lane House Overlooking Lake Wakatipu, RTA Studio 9

Fishermans Lane House Overlooking Lake Wakatipu / RTA Studio

The external appearance of Fishermans Lane house includes a combination of rough sawn vertical cedar weatherboards, timber shutters, dark corrugate roofing, extruded joiner frames and dark aluminium joinery.

The Remains of an XVII Century Cottage Encapsulated in a Modern Home

The decision to encapsulate the remains of the 17th century cottage with almost everything left intact, including the dry ivy branches and the trimmings, in a modern house is both bold and brave and is successfully carried out by the project team.

Dolphin Place – Reinterpreting a Midcentury Fisherman’s Cottage in Bird Rock

  Built in the 50s, this fisherman's cottage has been recently completely renovated and modernized by Architects Magnus.  This kind of cottage was very popular...

Luxury chalet located in a private hamlet – a modern winter wonderland

Kibo is a luxury chalet located in a private hamlet in Courchevel Village (1550), in southeastern France. Grenoble and Lyon airports are around 2 hours...
Superlofts Blok Y by Marc Koehler Architects 16

Superlofts Blok Y by Marc Koehler Architects

Superlofts Blok Y, a cooperative housing project in Utrecht designed by Marc Koehler Architects, wins the Private Housing category of the 2018 Royal Institute of Dutch Architects (BNA) award for Building of the Year. Designed as an Open Building, Superloft Blok Y forms part of the ongoing Superlofts project, initiated by Marc Koehler Architects (MKA), focused on flexibility, participation and adaptability.

More Articles Like This