The Quest House / Strom Architects

- Advertisement -

The Quest House by Strom Architects

The Quest is a private house in Swanage, UK; it is a new-build home replacing an ageing bungalow that had been on the site since 1917. The clients wanted a house for their retirement, but with a keen interest in design and a love of abstract and modern art, it needed to eschew the usual trappings of staid, retirement home design.

The Quest House by Strom Architects 1

The site is heavily wooded and sloping, enjoying a beautiful southerly aspect with a view over the Durlston Country Park.

The Quest House by Strom Architects 2

Early on, we established the advantages of a single-storey building; it would suit the retired clients’ future needs and the needs of their disabled daughter, give an elegant solution to the steeply sloped site and allow a simple arrangement of spaces. At the same time, the design reduces the visual impact from across the valley when looking back towards the house, and helped the scheme from a planning point of view.

The Quest House by Strom Architects 3

The sloping site – with protected mature trees – very much dictated the positioning of the dwelling. Access is via the front of the property to the South, so we made use of a retaining wall faced in local Purbeck stone, to define different levels and visually mask the vehicular route, maintaining a clear view from the living spaces across the valley.

The Quest House by Strom Architects 4

The house cantilevers over the retaining wall to deal with the level changes and views, and creates a sheltered undercroft parking area. The large cantilever has been achieved through two concrete planes: the floor and roof acting together like a space beam. The concrete structure is then in-filled with simple timber drylining, leaving the concrete frame visible externally.

The Quest House by Strom Architects 5

Internally, a large open-plan kitchen-dining-living area occupies the centre of the plan, with a covered terrace spanning its length and giving a sheltered outdoor area overlooking the Southern views. To the Eastern end of the house sits the guest accommodation and studies, with the master suite sitting within the cantilevered Western end of the house.

The Quest House by Strom Architects 6

A simple interior palette of Purbeck stone flooring, a concrete hearth and engineered timber flooring, provide echoes of the external materials – waterproof concrete slabs and untreated larch cladding.

The Quest House by Strom Architects 7

The house exemplifies our belief that simplicity and honesty of construction underlie good design. The initial concept and design drivers are instantly recognisable in the building, and we worked to retain this clarity of intent without adding anything unnecessary to the building. We think carefully about how we build our buildings and work closely with our engineers to ensure an architecture founded in such basic things such as structure, details, materials and order.

Architects: Strom Architects
Project: The Quest
Location: Swanage, United Kingdom
Architect in Charge: Magnus Strom
Area 235.0 m2
Photography: Martin Gardner

The Quest House by Strom Architects 8

The Quest House by Strom Architects 10

The Quest House by Strom Architects 11

The Quest House by Strom Architects 12

- Advertisement -

Two Storey Guadalajara House / Taller 1+1

This Guadalajara house is a single family dwelling that responds to the necessity of a young marriage that obtains a lot in a centric neighborhood of Guadalajara, Mexico. The goal was to provide a practical refugee, with an optimization of the resources.

Sky Residence is a Single Storey Family Condo Placed on the Roof of the Apple Store

  Kevan Hoertdoerfer Architects and developer Renew Urban Charleston have collaborated to design and complete the Sky Residence project on the second floor of a historic...

Small Smart House in Tokyo by Tomokazu Hayakawa Architects

This is a small smart house in a residential area in Tokyo. We set large windows on the open south side and set a green screen as south facade by making planter boxes on each floor.

240 sqm Duplex Apartment Transformed into a Contemporary Colourful Family Space

The 240 sqm duplex apartment, located in the Sharon region of Israel, intended for a home of a young couple who works in the high-tech field & expecting a baby. The couple commissioned Interior Designer Yael Perry ...

Minimalist Contemporary House Designed To Be a Peaceful Retreat

Villa GK was built by request of a private client, who was looking to renovate his old Algarvian villa. Result of this intervention is a minimalist contemporary house which responds to the owners view on quality of life, privacy and sustainable living.

Complete Renovation of a Two-Story 1915 Bungalow in Oakland

Rockridge is a two-story 1915 bungalow completely renovated by Medium Plenty. The home is located in Oakland, California, US Description by Medium Plenty: We re-imagined the...

Hollywood Hills Residence by Mutuus Studio

The Hollywood Hills House indulges with a double stair, separating the space sequence into private and public quarters. The public continues down to the media, the private on the other hand, introduced the private quarters.

Old Barn Transformed into a Small Cottage for a Young Family

Located on the beautiful sunny slopes of the village of Sarreyer, Switzerland, this old barn of 25 m2 of floor area has been transformed...

Last Old dairy farm in Barcelona converted in one single house

Gracia House is an old dairy farm in Barcelona transformed by Lluís Corbelli in one single house with high standard finishes. The project was designed in...

Manhattan Beach House Features Clean and Bright Scandinavian Expression

Mandy Graham is an interior designer. She was personally responsible for designing this home for her family, which includes her husband, Christopher, executive director of the banking corporation JP Morgan Chase, and the couple’s six-year-old twin boys Kai and Jude.

Perimeter House / MAKE Architecture

Architects: MAKE Architecture Project: Perimeter House Location: Abbotsford, Melbourne, Australia Photography: Peter Bennetts In a lively, active industrial precinct the form of this house can be understood as...