Calvin Street Loft: Conversion of a Run-Down Victorian Warehouse

Calvin Street Loft conversion of a run-down Victorian warehouse

Project: Calvin Street Loft
Architects: Chris Dyson Architects
Location: Shoreditch, London
Photo Credits: Peter Landers

Calvin Street Loft has implied the renovation and conversion, by Chris Dyson Architects, of a Victorian warehouse, situated on Calvin Street in Shoreditch, London. The original heritage and also the history of the old warehouse are discreetly emphasized, linked over time with the modern present, represented by new materials and by the contemporary design concepts. Chris Dyson succeeds in finding harmony in the eclectic combination of various styles, comprised in retro, victorian, industrial or vintage, thus giving dynamism and life to the interior, therefore completing the respectable historical impression of the warehouse.

Calvin Street Loft conversion of a run-down Victorian warehouse - by Chris Dyson Architects

On the ground floor, the living spaces of the 2 bed apartment wraps around a spacious external private courtyard. The living spaces can be opened up into the private courtyard through the use of sliding doors blurring the boundary between the interior and exterior of the property. A mirrored wall and a planted wall installed against two of the courtyard walls bring greenery and additional light into the space.

Calvin Street Loft , London

Due to the nature of the site and the configuration of the flats, the terrace of the 2 bedroom family apartment on the first floor overlooks the courtyard space of the ground floor flat and neighbouring building. To overcome this and maintain privacy timber privacy screens were installed around the terrace.

Calvin Street Loft conversion of a Victorian warehouse

On the top of the building, a copper clad rooftop extension has been added to create a five bedroom duplex apartment and a modern addition to the historic building. The copper panels have been pre-oxidized to give a rusted, weathered look complementing the red brick of the existing building and the historic character of the area. A large terrace with a translucent glass balustrade sits to the north and the south of the duplex apartment providing a private outdoor sanctuary from the street level below.

Calvin Street Loft

A simple palette of new materials such as clear and translucent glass, powder coated aluminium framed doors, concrete kitchen fittings and limewashed oak floorboards have been used throughout the development that complement the character of the building. Where possible, elements of the building were upgraded to give better thermal performance and a new, polished concrete insulated slab was installed to the ground floor apartment.

Calvin Street Loft bedroom

The warehouse has been significantly thermally upgraded using an insulated external render to the exposed party wall which allowed the existing brick internal walls to be exposed and enjoyed. Historic Crittall factory windows were refurbished and reinstated to complete the sensitive renovation of this Victorian warehouse building.

conversion of a Victorian warehouse

The household benefits from a small terrace with a rich “living wall”, which gives a feeling of freshness and offers the nature a place as an active part in the life of the inhabitants. The building, in its whole, has suffered extensive work in thermal isolation and rebuilding the façade, including the factory-styled windows.
The pictures speak more than words and I hope they will bring joy to you!
Update: Chris Dyson told us that the Calvin Street Loft is now shortlisted for the awards Schucco. Congratulations!

Calvin Street Loft kitchen

conversion of a warehouse, by Chris Dyson Architects

Calvin Street Loft by Chris Dyson Architects

Calvin Street Loft - Chris Dyson Architects

conversion of a run-down Victorian warehouse, Chris Dyson Architects

conversion of a Victorian warehouse, by Chris Dyson Architects

conversion of a run-down Victorian warehouse in London

conversion of a run-down Victorian warehouse, London

Calvin Street Loft by Chris Dyson Architects, London

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Irwin Caplan Midcentury, Seattle / SHED Architecture & Design

Originally designed for Irwin Caplan, the illustrator who designed the poster for the 1962 Seattle World’s Fair and cartoonist renowned for his “Famous Last Words” comic strip in The Saturday Evening Post ...

Steven Vandenborre Designs a Glass And Concrete Pool House In Belgium

The project brings together a walled courtyard and a swimming pool. The living area is a glass box contained within a concrete garden pavilion. By making the poolhouse entirely out of glass, with minimal framed windows, both inside and outside seems to disappear. Natural light is entering the pavilion by creating enclosed gardens.

Playter Estates Reinvention / Julie Reinhart Design and Asquith Architecture

This was a collaborative project between Julie Reinhart Design and Asquith Architecture. The Playter Estates Reinvention project is a full renovation and new addition to a house in the Playter Estates Neighbourhood in Toronto, Ontario, Canada.

House N in Moscow: Modernization of a Family House

With an area of 350 square meters, the N house is located in Moscow N. Modernization was made by German studio 4a Architekten Stuttgart.

Green Lake Residence by Coates Design Architects

This was a remodel on a spec home that was already under construction, with the goal of customizing the existing plans to better match the owner’s needs.

Watermark House in Brooklyn / BAAO Architects

This semi-attached brick townhouse had a dark garden level that didn’t take advantage of its three exposures. The parlor floor was also painted in dark tones and had not been updated in more than 50 years.