Residential ArchitectureHousesWestrock House / Tom Hurt Architecture

Westrock House / Tom Hurt Architecture

Westrock House - Tom Hurt Architecture

Tom Hurt Architecture Studio has renovated and extended in 2016 the Westrock House, a 1950’s farm house in Austin, Texas. The new six-level addition overlooks the Barton Creek Greenbelt.

From the architect: We were asked to add a tower of spaces to a 1950’s ranch house – very specific living, work, and play spaces that the owners had missed in their original house. With their limited budget, they wanted to create — not the more usual expanded kitchen or master-suite addition– but instead different types of shared family spaces, connected workspaces, and quiet personal spaces that would connect them to their special site.

Westrock House - Tom Hurt Architecture 1

To this end, we used a network of exposed framing and digitally-fabricated plywood shapes — work-surfaces, benches, shelves and railings – to stich the 5 vertically-staggered levels of program that emerged from the design. Expensive cabinetry was kept to a minimum.

Westrock House - Tom Hurt Architecture 3

Where the 1950’s ranch stretches one low-story across the lot, the slender, playful addition reaches up one-room wide to the panoramic Greenbelt view. It takes its scale, positioning and massing from the original house even while it’s envelope flexes from level to level, nesting the spaces into the surrounding trees and creating carefully-framed views.

Architects: Tom Hurt Architecture
Project: Westrock House
Location: Austin, Texas, US
Photographs: Ryan Farnau Photography

Westrock House - Tom Hurt Architecture 5

Westrock House - Tom Hurt Architecture 7

Westrock House - Tom Hurt Architecture 8

Westrock House - Tom Hurt Architecture 9

Westrock House - Tom Hurt Architecture 10

Westrock House - Tom Hurt Architecture 12

Westrock House - Tom Hurt Architecture 13

Westrock House - Tom Hurt Architecture 14

Westrock House - Tom Hurt Architecture 16

Westrock House - Tom Hurt Architecture 20

KennaXu Gallery by DA Integrating Limited

Recently, DA Integrating Limited transformed an old residence into a contemporary art space in Shenzhen, China. The KennaXu gallery is situated within a simplistic building, ...

Christophe Colomb House in Montreal / Henri Cleinge and Manon Belanger

Located in Montreal, Canada, the Christophe Colomb House is the result of an exceptional teamwork between Henri Cleinge, Architect and Manon Bélanger, interior designer. On this...

V + COFFEE Designed Like a Micro-Market of Art Handicraft

Once walked inside, it makes one feel like being in a micro-market of art handicraft workshop, where items like personalized portraits paintings, animal simulation sculptures, mechanical printer, antique radio, as well as hand-made devices in different sizes, are quietly distributed on the walls, tables or display racks.

Return Restaurant by Return

The Return restaurant is located in the first underground floor in a shopping mall, and it has an independent entrance. The space was formerly an aquarium.

NoD Café in Prague by Collaborative Collective

Our proposal is amplifying an early 20th century atmosphere whilst keeping the NoD Café signature; the pompous central bar under the floating Jiri David’s Golden bones sculpture and the elevated seating area.

Related Articles