Residential ArchitectureHousesCasa Garten Caio by Persighini Arquitetura

Casa Garten Caio by Persighini Arquitetura

Casa Garten by Caio Persighini Arquitetura

Project: Casa Garten
Architects: Caio Persighini Arquitetura
Lead Architect: Caio Persighini
Project Team: Laisi Fassini, Bruna Caires e Felipe Orocini
Engeneering: Rodolpho Maia
Landscaping: Angela Bonancin
Location: Araraquara, São Paulo, Brazil
Area: 2863 ft2
Year: 2020
Photo Credits: Favaro Jr.

Many possibilities have been raised and discussed, to enable the establishment of the architectural environment for the Casa Garten. A few discussions with the owners were also necessary to fully understand the premises, and their development into a concise architectural environment that could accurately strike a balance between form, function, and space.

Casa Garten by Caio Persighini Arquitetura

The Casa Garten was conceived so that the family could live within an immersive space correlative to the environments contiguous to the social space. We have set the upper floor aside for the intimate spaces related to the owners’ more introspective daily life routine. There, we will find specific environments such as the bedrooms and a special convivial lounge that also doubles as a gym, and as an audio and video room. Turning now to the bedrooms, we see that the master bedroom is in fact a suite, while two more bedrooms share a family hall with the lounge. This result of the deconstruction of the idea of having two more suites addressed the issue of usage of space, considering the size restraints of the plot; in addition, this bathroom already met the demands relative to the family lounge.

Casa Garten by Caio Persighini Arquitetura

Casa Garten by Caio Persighini Arquitetura

The correlation between environments on the ground floor extracted significant feasibility from the plot’s position, standing on a corner. This gave us the opportunity to explore the currently existing planialtimetric divergence, imparting upon the house a new dynamism inside social spaces, as well as housing a garage at a more subtle level when compared to the pavement, tangential to the house. For someone contemplatively going around the corner, either on foot or inside a vehicle, the house slowly but surely unveils its details: here we see an impressive and grandiose, and at the same time somewhat subtle, architectural environment, especially considering its proportion compared to the size of the plot, and its applicable constructive restrictions.

dining area, Caio Persighini Arquitetura

Casa Garten by Caio Persighini Arquitetura

In terms of its architecture, throughout the process of creation and conception of the project, we have taken due care to develop it considering each issue as well as the desires of the owners. Its architectural environment is based on a discussion of Brutalism, also touching on a brief discussion of Minimalism, this being considered in terms of the specificity, materiality, and functions of the component pieces. However, in a nutshell, I see the house with its own identity, without assuming a specific style. Its main structure is composed of reinforced concrete, cast in loco, where it plays a sensorial and visual role, establishing nuances of tonality in its surface in an organic way. The constant presence within the environments intensifies sensorial broadness in the spaces, also subtly drawing our attention to the composition and correlation of the constructive elements.

Casa Garten by Caio Persighini Arquitetura

Casa Garten by Caio Persighini Arquitetura

dining area, Caio Persighini Arquitetura

staircase, Caio Persighini Arquitetura

bedroom, Caio Persighini Arquitetura

pool, Caio Persighini Arquitetura

pool, Caio Persighini Arquitetura

Casa Garten by Caio Persighini Arquitetura

Backyard Art Studio Designed for a Retired Art Teacher

This backyard art studio was created for a retired art teacher who still loves to create art and share the experience with her two daughters. Her home did not provide adequate guest quarters, so the art studio doubles as a guest/pool house

Eco-friendly Furniture Inspired by Portuguese Traditions

DAM is a Portuguese design studio that combines in its projects traditional materials and techniques with a creative and innovative design. The Portuguese culture...

Gràcia House Rehabilitation by Carles Enrich

On the top floor of a five story building in Carrer Martínez de la Rosa we were presented with a 70 m2 dwelling in a poor state of conservation. It is characterised by its long, very narrow floor plan, some 17 metres long with a span of 3.20 m.

Pink House in Vancouver / Scott Posno Design

Pink House is a modern family home designed by Canadian studio Scott Posno Design. Designed for a young family of four, this 3,000 square-foot...

Modern Reinterpretation of the Vernacular Dogtrot Appalachia House

The concept - a modern reinterpretation of the vernacular dogtrot house found commonly in Appalachia - aligns the more private program along the ridge creating a linear bar running east-west optimizing the long exposures of the building.

Related Articles