Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces

Architects: BLOCO Arquitetos
Project: Modern Brazilian Home
Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho, Matheus Seco
Collaborators: Victor Machado, Marina Lira
Location: Brasilia, Brazil
Area 400.0 m2
Project Year 2017
Photography: Haruo Mikami

This modern Brazilian home is located in a rural area, 40km away from the city center of Brasília. The topography has a slight downward slope towards the back of the lot, where a valley with native vegetation dominates the view.

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces 1

The program was distributed in two perpendicular pavilions positioned on slightly different levels. Both pavilions are slightly elevated from the ground for two main reasons: to allow the preservation of the existing topography and to prevent small animals such as insects and lizards, from entering the house. The swimming pool is located in a third plateau that was positioned on a lower level. The first pavilion is where the living room, veranda, garage and other services are located. The second pavilion, close to the swimming pool, houses the bedrooms. Two open elevated walkways connect both pavilions. The idea was to maximize the direct contact with the local weather conditions such as wind, smell and sound during the daily use of the house.

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces 2

All the construction materials were chosen based on two main premises: they should age well under the natural weather conditions wherever needed without the need for constant maintenance and they should never “hide” their “natural” appearance under layers of plaster or paint. Exposed concrete was used in the structure and fixed furniture such as the dining table, benches, wood-fired oven and the shelves. Polished concrete was used for the internal floors. Only one type of sandblasted natural stone was used in all external floors, including inside the swimming pool. One type of plywood was used in parts of the furniture, combined with pieces of bespoke ironwork. A single layer of 12 cm thick solid ceramic bricks was used to build all the walls, thus the structural columns are never embedded inside the partitions.

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces 3

The mild temperatures of the local weather allowed us to dismiss any extra insulation. The local labor had extensive knowledge for building the brickwork, however, it didn’t have any previous experience in building exposed concrete. Therefore, instead of trying to achieve a smooth finishing for the concrete, we decided to assume all the imperfections that were inherent to the building process. Marks left by the timber shuttering were not sanded away and minor defects were not corrected.

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces 4

All the bathrooms have roofless internal gardens that allow natural light and ventilation. A brickwork lattice covers two levels of a concrete structure that works as water tower, creating room for the water heating equipment underneath it. The landscape design aims to restore many specimens from the original landscape of Brazilian Savannah.

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces 5

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces 7

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces 6

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces 8

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces 9

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces 10

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces 11

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces 12

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces 13

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces 14

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces 15

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces 16

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces 16

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces 18

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces 21

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces 22

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces 20

Modern Brazilian Home Embracing Transparency and Open Spaces 23

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Remodelled Duplex in Vallcarca, Barcelona / Marina Sezam Studio

Comprehensive redistribution and remodelling project of a duplex with 85 m2 of usable interior space, for a couple with two children. The couple desired maximum use of natural light and space to create a home with three bedrooms, a study, and an open-concept kitchen connected to the living room, with direct access to the exterior.

Town Mountain House by Allard & Roberts Interior Design

Allard & Roberts Interior Design have designed the interiors of Town Mountain House, located in Asheville, US. Description by Allard & Roberts: Our clients own...

Gastroport Restaurant Designed with a Industrial Footprint by Allartsdesign

The new restaurant GASTROPORT, opened in Perm, Russian Federation. Above its design worked Saranin designer Artemy of ALLARTSDESIGN studio, together with Boris Kulinskiy restaurateur. The...

Lakeway Residence in Austin, Texas / Clark Richardson Architects

The Lakeway Residence is a contemporary luxury home located in Lakeway, Texas, nestled in the rolling Central Texas Hill Country. This 4 bedroom, 4 bath residence is positioned on a gently sloping site oriented toward distant views that emerge as the treetops descend down the hillside.

Verve Offices: Another Expression of Talent and Creativity

In May 2014, Ireland’s leading live communication agency, Verve, has moved its offices in a new building on Erne Street, just near Merrion Square,...

The Brick Works for Boultbee Brooks by Oktra

Having worked together on multiple projects, Boultbee Brooks came to Oktra for a Cat A+ fit out in The Brick Works – a stunning five-storey building offering private workspace in Reading.