PhotographerHoachlander Davis PhotographyArchitect Connects Two Gabled Volumes, Separating Public & Private Functions of this...

Architect Connects Two Gabled Volumes, Separating Public & Private Functions of this DC Home

Architect Connects Two Gabled Volumes, Separating Public & Private Functions of this DC Home

Project: Two Gabled Volumes House
Architects: Teass \ Warren Architects
Contractor: BlueStar Design Build
MEP: KK Engineering
Photographer: Anice Hoachlander, Studio HDP
Location: Washington, DC

BlueStar Design Build engaged Teass/Warren Architects to renovate the property, which was set on a steep & narrow lot. Because of this, the house needed to go vertical which allowed the opportunity to create a tall, tower-like element in the middle of the home that connects the two gabled elements. A standout feature is the central stair tower and the bi-folding door at the kitchen that allows for a large opening connecting the kitchen to the adjacent outdoor area.

Architect Connects Two Gabled Volumes, Separating Public & Private Functions of this DC Home

Drawing on traditional farmhouse buildings as design inspiration, this house is conceived as two gabled volumes, separating the public and private functions of the house. A dramatic three-story stair tower connects the two wings and fills the center of the house with light. The exterior of the house is rendered in a simple, but elegant palette of materials: white metal, gray stucco, and rich wood. Contrasting these materials are black windows that create a charming yet modern reinterpretation of traditional forms. Connection to the outdoors was a design priority. Oversized windows provide views out to the lush landscape. The wood clad kitchen volume can be opened with a large folding door that dissolves the barrier to the exterior and allows for the courtyard to become an extended living room.

Architect Connects Two Gabled Volumes, Separating Public & Private Functions of this DC Home

Architect Connects Two Gabled Volumes, Separating Public & Private Functions of this DC Home

kitchen, Teass \ Warren Architects

Architect Connects Two Gabled Volumes, Separating Public & Private Functions of this DC Home

Architect Connects Two Gabled Volumes, Separating Public & Private Functions of this DC Home

fireplace, living room, Teass \ Warren Architects

bedroom, Teass \ Warren Architects

bathroom, Teass \ Warren Architects

Architect Connects Two Gabled Volumes, Separating Public & Private Functions of this DC Home

terrace, Teass \ Warren Architects

Architect Connects Two Gabled Volumes, Separating Public & Private Functions of this DC Home

Architect Connects Two Gabled Volumes, Separating Public & Private Functions of this DC Home

Private Loft Monza by Lissoni Associati

Architects: Lissoni Associati Project: Private Loft Monza Location: Milano, Italy Photographs: Joachim Wichmann Private Loft Monza is a conversion and renovation project completed by Italian studio Lissoni Associati. Originally...

Gong Sheng House / Jingu Phoenix Space Planning Organization

The client is a landscape designer couple, who have a particular affection for nature and a serene lifestyle. The interior space consists of one basement and two floors on the ground, and each floor features staggered interior structures

House Alteration and Addition by Kieron Gait Architects

The sloping site runs down to a lush garden to the West, where mature trees and outlook provide a beautiful protected rear garden. The clients, living in a high set Queenslander wanted to live on the garden level so that their young children can play outside without constant supervision and enjoy the garden.

West Village Maisonette / Becky Shea Design

In a rare 40+ foot wide West Village maisonette footprint spanning two full floors, we gut-renovated and reimagined 7,000+ square feet of interior and exterior to take an incredible space and turn it into a warm urban sanctuary for their family to enjoy.

Brick Worker Cottage Renovation in Annandale, Australia

The renovations + additions took cue from this wall utilizing a variety of bricks throughout the extension. Recycled bricks sourced extended the remnant wall, adding texture and colour in an otherwise monochrome extension.

Related Articles