Mount Eden House / Strachan Group Architects

Mount Eden House by Strachan Group Architects

Mount Eden House is a single-family residence recently completed by Strachan Group Architects, a multiple award-winning Auckland practice. Mount Eden House is winning at the 2017 Auckland Architecture Awards.

Located on a main arterial road and faced with high neighbours overlooking from the North and South, this small narrow site required a considered approach that would create privacy within the house, whilst still maintaining ample light, sun from the North and valley views to the West and towards Maungawhau to the East.

Mount Eden House by Strachan Group Architects 1

Concrete and steel present a solid face to the busy Mount Eden Road, while within the fabric of the house, solid and void create moments of introspection juxtaposed with framed openings offering views to the surrounds, connecting to both the immediate site and the neighbourhood beyond.

Mount Eden House by Strachan Group Architects 2

The covered entry courtyard, conceived as a transition between public and private, provides relief in the form of an indoor garden lined with band-sawn Lawson Cypress and filled with native plants including a living herb wall. Bleeding into this space, the dining and kitchen utilise the courtyard’s glazed roof to allow light to penetrate deep into the Southern part of the house. Above, emphasised through double height spaces within the living and kitchen areas, a timber cradle accommodates the first floor bedrooms and bathroom, amplifying the sense of verticality created by the large gable roof.

Mount Eden House by Strachan Group Architects 3

Looking to utilise the conditions of the site further, the large North-face of the gable roof provides for an expansive array of Photovoltaic panels to harness the suns energy, allowing the house to become a potential Net Zero Energy dwelling.

Mount Eden House by Strachan Group Architects 4

A bank of water tanks to the South accommodates water collection and storage for use within the house and gardens. Encompassing a double layer wrap system, high levels of insulation contribute to internal comfort in both winter and summer, while the adjacent pool provides additional passive cooling to the living area in the warmer months.

Architects: Strachan Group Architects
Project: Mount Eden House
Location: Mount Eden, Auckland, New Zealand
Photography: Simon Devitt

Mount Eden House by Strachan Group Architects 5

Mount Eden House by Strachan Group Architects 6

Mount Eden House by Strachan Group Architects 7

Mount Eden House by Strachan Group Architects 8

Mount Eden House by Strachan Group Architects 9

Mount Eden House by Strachan Group Architects 10

Mount Eden House by Strachan Group Architects 11

Mount Eden House by Strachan Group Architects 12

Mount Eden House by Strachan Group Architects 13

Mount Eden House by Strachan Group Architects 14

Mount Eden House by Strachan Group Architects 15

Mount Eden House by Strachan Group Architects 16

Mount Eden House by Strachan Group Architects 17

Mount Eden House by Strachan Group Architects 18

Mount Eden House by Strachan Group Architects 19

Mount Eden House by Strachan Group Architects 20

Mount Eden House by Strachan Group Architects 21

Mount Eden House by Strachan Group Architects 23

Mount Eden House by Strachan Group Architects 22

Mount Eden House by Strachan Group Architects 24

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Low-Impact Holiday Home Surrounded by Nature in the Middle of Nowhere

The Aculco project is a low-impact holiday home surrounded by nature in the middle of nowhere. It is the ideal place to get some rest from modern living in a natural environment, that has some impressive cliffs close by.

Hyatt Place Hotel Sanya in Sunshine Financial Plaza

As the first Hyatt Place, which represents high-end business style in a resort city, Hyatt Place Sanya is located in Sunshine Financial Plaza, the tallest building in Sanya. This building designed by Woods Bagot is known as the oasis in the center of “China‘s Hawaii” due to its beautiful arc shape.

Taper House / Mustard Architects

Our clients found the original Edwardian layout of their new home with it’s dark interiors and cellular, disconnected spaces hard to reconcile with their desire for light filled, free flowing spaces with a bold design and connection to the garden.

Whiteline Apartment / Neumann Monson Architects

This residence, which occupies the top floor of a converted historic urban warehouse, balances the duality of the clients’ public and private lives through processional layout and spatial contrast. The design assigns bright, open social spaces to the perimeter and encloses private areas with dark tones and rich materiality.