Cascading Courts Residence by HYLA Architects

Cascading Courts Residence by HYLA Architects

Architect: HYLA Architects
Project: Cascading Courts
Principal Architect: Mr Han Loke Kwang
Assistant Architects: Navin Rungsmai, Amanda Goh, Thomas Ong
Location: Faber Drive, Singapore
Site Area: 409 m2
Status: Completed 2017
Photographer: Derek Swalwell

A series of cascading courts between the house and the party wall forms the basis by which this semi-detached house is organized. From the outside one is scarcely able to see these courtyards due to the screening and deep shadows. The courtyards are covered with a glass roof and timber pergola, which makes them pretty much all weather spaces. Indeed they are open at the ends and that makes it a very breezy space and house which is ideal for our hot tropical climate.

Cascading Courts Residence by HYLA Architects 1

The exterior elevations have an almost Japanese simplicity with the vertical timber screens and off form concrete walls. The timber screens gives the upper level bedrooms privacy from the road. At the entrance, one is greeted by a cascading water feature with an upper level planter. The main living areas on the ground level open to a bamboo garden on the side. The family room on the second level is a double volume space which fronts the main courtyard with a feature tree set in a middle of a water feature.

Cascading Courts Residence by HYLA Architects 2

Cascading Courts Residence by HYLA Architects 3

Cascading Courts Residence by HYLA Architects 4

Cascading Courts Residence by HYLA Architects 5

Cascading Courts Residence by HYLA Architects 6

Cascading Courts Residence by HYLA Architects 7

Cascading Courts Residence by HYLA Architects 8

Cascading Courts Residence by HYLA Architects 9

Cascading Courts Residence by HYLA Architects 10

Cascading Courts Residence by HYLA Architects 11

Cascading Courts Residence by HYLA Architects 12

Cascading Courts Residence by HYLA Architects 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

WeWork Office by Okra and Direct Painting Group

WeWork Corsham Street is our fifth project in collaboration with the global coworking provider. We were given the shell and core of a new building development and in 16 weeks, we completed a full design and build project over two floors.

Expressive Modern Style House Blended with Nature

Expressive modern style house is designed in a lot surrounded by nature. Pine forests are on two sides of the lot. It was clients desire to find such an oasis in nature with a small river or creek, what became a specific task for ArchLAB Architects, because the flowing water divided the land into two parts.

sideSTEP House in Central Austin by Matt Fajkus Architecture

The site is a standard City of Austin urban infill lot with several trees located along one side. Aiming to protect and embrace existing trees, the residence is configured as a series of deliberate steps surrounding a side yard and is hence titled “ sideSTEP House ”.

CooLoft – Loft House Rotterdam by EVA Architecten

An old industrial building that used to serve as a warehouse and office space is situated directly at the Coolhaven in Rotterdam. Due to its concrete skeleton, the building has a typical industrial character from the 1950s of the Rotterdam reconstruction era.