Centaline Property Office: An Office Comes Out of Mondrian’s Painting

Centaline Property Office: An Office Comes Out of Mondrian's Painting

Design Company: Peng & Partners
Project: Centaline Property Office
Design Director: Wang Peng
Construction Drawing: Lu Xuetong
Location: Shenzhen, China
Size: 8000 sqm
Date: 2017
Materials: Felt, Carpet, Marble, Translucent glass,Metal Panels, Oak Veneer
Photography: Zhao Hongfei, Wang Peng

After twenty years of development, Centaline Property, having more than 11000 staff, is considered as the largest property agent in Shenzhen, China. Responding to the design brief for expressing new enterprise spirits, vitality, innovation and cooperation, Peng & Partners has made a revolutionary design for its new headquarters in Houhai beach area, Shenzhen. The whole project occupies four floors in the building. Three floors are for office, the other is conference center.

Centaline Property Office: An Office Comes Out of Mondrian's Painting 1

“Box” serves as the starting point during this office design process. By embedding, subtracting and extruding the boxes, the designer creates and lines up a sequence of positive and negative spaces throughout the whole office, which meet various functions, such as reception, meeting, private working area and etc. Having different and unusual spatial proportion and scale, these boxes convey varied emotions, public and private, narrow and wide, dark and bright.

Centaline Property Office: An Office Comes Out of Mondrian's Painting 2

In the reception area on office floor, the red openings on wall and ceiling make the spatial composition and dimension so interesting and special. A chink of light at the end of the corridor evokes a sense of mystery.

Centaline Property Office: An Office Comes Out of Mondrian's Painting 3

Inside the group meeting or private working box, floor, wall and ceiling are covered by same color carpet and sound-absorbing fabric, which helps people feel calm and stay focus inside and avoid mutual interference. According to their mood, people can also choose from boxes with a variety of colors.

Centaline Property Office: An Office Comes Out of Mondrian's Painting 4

In order to ease the tension of traditional office, the large public leisure area includes vertical green wall, kitchen and bar, thus becomes a gathering place for communication, rest, and brainstorming. The modular sofas provide various ways of combination and usage, and allow staff to have barrier free and 360 degree communication.

Centaline Property Office: An Office Comes Out of Mondrian's Painting 5

The plan layout of department manager room is so clever and innovative. All the functional elements are arrayed along the walls, storage, working, reading and communication are connected rationally. The small room of just 9 square meters provides a spacious and comfortable feeling.

Centaline Property Office: An Office Comes Out of Mondrian's Painting 6

In the reception Area on Conference Floor, thanks to the soft light from the background luminous glass, the stage-like reception box makes even the ordinary behaviors feel like performance. The user experiences both inside and outside the box become so distinctive.

Centaline Property Office: An Office Comes Out of Mondrian's Painting 7

The luminous glass box in corridor area serves as the main lighting source of the hub of conference floor, which avoids complex light and shadows and renders the space extremely clean, calm and graceful.

Centaline Property Office: An Office Comes Out of Mondrian's Painting 8

In accordance with the space design language, the sign system design is super clean and minimalist. Even the switch panels are integrated with sign system into a coherent whole.

Centaline Property Office: An Office Comes Out of Mondrian's Painting 9

The whole design process is trying to change the traditional working atmosphere and create a new and joyful work experience.

Centaline Property Office: An Office Comes Out of Mondrian's Painting 10

Plan Layout:
According to the conditions of the site as well as the company’s care towards the employees, the staff working areas are located next to the window to ensure that all departments have the most favorable nature lighting, ventilation condition and the best view of the landscape. The other functional elements, such as storage, meeting area, photocopying and telephone booth, are arranged along the building core tube.

Centaline Property Office: An Office Comes Out of Mondrian's Painting 11

Centaline Property Office: An Office Comes Out of Mondrian's Painting 12

Centaline Property Office: An Office Comes Out of Mondrian's Painting 13

Centaline Property Office: An Office Comes Out of Mondrian's Painting 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Nelson Preserve Retreat For a Family of Four / Studio Zerbey

Recently completed, we designed this home for a family of four in the Nelson Preserve area of Suncadia, where the clients desired a home that hugged the landscape but had a peek-a-boo view of the vistas beyond. The Nelson Preserve retreat steps up the slope in increments to follow the topography of the site.

Multi-Generational Family Home by Masparti

This multi-generational family home is designed on a plot which offers a view of the opposite forested slope. This view is preserved both for those entering the top end of the street from the forest, as well as for those who live on the opposite side of the street, as the height of the house is rather low.

Old Winery Converted into a Comfortable Two-Story Home in Portugal

This house is located in a small village in Azeitao, south of Lisbon. Protected by hills from the Atlantic Ocean, the area has a mild Mediterranean microclimate, creating the ideal conditions for growing grapes, producing some of the country’s finest wines.

Chacala Retreat House Surrounded by Jungle on the Sunny Mexican Coast

CoA Arquitectura in collaboration with Estudio Macías Peredo have designed Chacala Retreat House in Chacalilla, México. Description by CoA Arquitectura: The project was a rest house which includes the...