Office DesignCenter for Craft - A Hub for Creative Collaboration in Asheville

Center for Craft – A Hub for Creative Collaboration in Asheville

Center for Craft - A Hub for Creative Collaboration

Project: Center for Craft Renovation
Architects: Samsel Architects
Builder: Vannoy Construction
PME Engineer: Tilden White
Structural Engineer: Prosim Engineering
Interior Designer: Alchemy Design Studio
Furniture and Textile Art Design: Shelter Collective
Furniture Design: CR8 Design Studios
Location: Downtown Asheville, North Carolina
Interior Photography: David Dietrich
Exterior Photography: Gabe Swinney
Text by Samsel Architects

The National Craft Innovation Hub was created with the intention of providing office, event, and gallery space for creative collaboration among artists, researchers, curators and other members of the community. Its purpose is dedicated to promoting and supporting craft in an increasingly digital age by serving as a creative destination and a resource to those who contribute to this movement.

Center for Craft , event spaces, Samsel Architects

The Center for Craft celebrated its grand reopening of the National Craft Innovation Hub in downtown Asheville in November 2019. We worked with the Center for Craft on this project for the previous three years and were happy to celebrate the finished project with them.

Center for Craft - A Hub for Creative Collaboration

The Center for Craft headquarters is in a historic four-story brick structure that was built in 1912. We worked with Center for Craft to renovate the building, maintain its historic certification and highlight the beauty of its existing structural systems. Breathing new life into three of the building’s four stories, we sought to bring attention to new modern elements while retaining the layered history of the building’s masonry walls. Balancing conservation with cost-effective solutions resulted in the juxtaposition of thoughtful new design elements to the concrete shell.

Center for Craft - A Hub for Creative Collaboration

The building now provides the Center with 16,000 square feet of space including new art galleries, versatile event spaces, private and open offices, a commercial coffee bar, flexible lecture/meeting spaces, a catering kitchen, and more. Our design intention was to bridge the gap between the past and future by retaining the building’s historic features while pushing the boundaries of craft through highly innovative and modern design.

Center for Craft - A Hub for Creative Collaboration

We began the renovation process by working with the Center for Craft to determine which new spaces they envisioned and how they wanted them incorporated into the building. The new coworking space was designed for the second floor of the building.

Center for Craft - A Hub for Creative Collaboration

Transparent walls divide the space while also keeping visual connection and allowing maximum daylighting. It was essential that the environment feel creative and flowing rather than stiff and corporate.

Center for Craft - A Hub for Creative Collaboration

The large crescent window overlooking Broadway Street is a distinctive feature of the building’s facade. The light-filled space can be used for a variety of purposes like conferences and large events. We incorporated acoustic design features including panels integrated into the lighting to absorb sound in the spacious room.

Center for Craft - A Hub for Creative Collaboration

A lounge area adjacent to the coworking provides a casual space to meet or take a break from more focused work. The design incorporates custom and artist-made elements commissioned specifically for the space.

meeting area, A Hub for Creative Collaboration, Samsel Architects

A Hub for Creative Collaboration, Samsel Architects

A Hub for Creative Collaboration, Samsel Architects

Luxurious Penthouse Located in Melbourne’s Iconic Yve Building

Located in Melbourne’s iconic Yve building, Biasol Studios were commissioned to renovate the 500-square metres living space into a luxurious penthouse. Biasol rezoned and designed all the living areas; kitchen, living, dining, breakfast area, powder room and laundry.

Pine Avenue House by Harley Graham Architects

Pine Avenue house is neither Palm Springs nor Ballina. It draws upon the client’s aspirations and unique location, to create a home that is both a canvas for the owner’s personality

Color-Filled Windsor Residence in Florida Designed by Wheeler Kearns Architects

Traditional yet spare architectural forms make up this winter retreat for interior designer and homeowner, Britt Taner, and her family of five.

Furniture Project for the National Audiovisual Institute (NInA)

The furniture project for the new building of the National Audiovisual Institute occurred as a result of research amongst users of the space.

Garden Void House by Alva Roy Architects

Architects: Alva Roy Architects Project: Garden Void House Location: Toronto, Canada Area: 400 sqm Photography: Tom Arban Designed by Alva Roy Architects, Garden Void House is a single family...

Related Articles