Central Austin House Remodeled in the Spirit of the Original Mid-Century House

- Advertisement -

Central Austin House Remodeled in the Spirit of the Original Mid-Century House, Re-Open House

Architects: Matt Fajkus Architecture
Project: Re-Open House / Central Austin House Remodel
Project Manager: Sarah Johnson
Design Team: Matt Fajkus, David Birt
General Contractor: Texas Construction Company
Structural Engineer: JM Structural
Interior Design: Joel Mozersky Design
Location: Austin, Texas
Phase: Completion 2017
Photographer: Charles Davis Smith

A balance of natural light, simple materials, and flows, are integrated with controlled views and atmospheric variation. This Central Austin house was remodeled in the spirit of the original Mid-Century Modern house, with an open plan, honest natural materials, and a direct connection to nature.

Central Austin House Remodeled in the Spirit of the Original Mid-Century House 1, front house

The design opens the house up not only by unifying the common areas, but also by literally raising the original roof. Through merely consolidating the service core and extending it as much as possible to the back, both public and private zones become more desirable.

Central Austin House Remodeled in the Spirit of the Original Mid-Century House 2, entrance

The kitchen is seen as part of the social space, opening up rather than part of the service core. This strategy allows a completely open planned public zone which allows a raised ceiling height with clerestory windows on the south, west and north sides.

Central Austin House Remodeled in the Spirit of the Original Mid-Century House 3, living room

The raised ceiling maintains the original pitched roof geometry to stay harmoniously with the existing gabled roof in the private zone. The exposed roof structure helps to define each function and expanding beyond the face to connect to the outdoors while preserving privacy to the street, and the tongue and groove wood ceiling continues out to the soffit to visually dissolve the limits of enclosure. Furthermore, as an effort to bring the outdoors in, intimate patios are created for both public and private areas.

Central Austin House Remodeled in the Spirit of the Original Mid-Century House 4, great room

Central Austin House Remodeled in the Spirit of the Original Mid-Century House 6, modern living room

Central Austin House Remodeled in the Spirit of the Original Mid-Century House 17, stone wall

Central Austin House Remodeled in the Spirit of the Original Mid-Century House 7, dinning room

Central Austin House Remodeled in the Spirit of the Original Mid-Century House 5, kitchen

Central Austin House Remodeled in the Spirit of the Original Mid-Century House 8, modern kitchen

Central Austin House Remodeled in the Spirit of the Original Mid-Century House 9, outdoor

Central Austin House Remodeled in the Spirit of the Original Mid-Century House 10, exterior decoration

Central Austin House Remodeled in the Spirit of the Original Mid-Century House 11, bedroom

Central Austin House Remodeled in the Spirit of the Original Mid-Century House 12, bathroom

Central Austin House Remodeled in the Spirit of the Original Mid-Century House 13, modern bathroom

Central Austin House Remodeled in the Spirit of the Original Mid-Century House 14, terrace

Central Austin House Remodeled in the Spirit of the Original Mid-Century House 15, exterior wall

Central Austin House Remodeled in the Spirit of the Original Mid-Century House 16, drawing

- Advertisement -

Waiheke House Features Fully Glazed Gable Ends that Maximise the Views and Natural Light

The concept for the Waiheke house was to create a central grand space, surrounded by smaller spaces, somewhat like a church in the center of a small village. The “church“ which resembles a traditional boatshed shape, consists of a singular open space created by parallel precast concrete walls ...

1910 Semi-Detached Cottage Adapted for a Young Extended Family

Architect Philip Stejskal adapted a 1910 semi-detached cottage for a young extended family, in Fremantle,Western Australia. Description by Philip Stejskal: A project in Fremantle, consisting...

Alpine Noir Chalet / Casework Design Studio

When you think of mountain cabin, modern and funk aren't words that come to mind. So we jumped at the opportunity when our clients talked about their dream of a small, modern chalet. Words like alpine, funk, and gezellig drove the design direction.

Straumsnes Holiday Cabin – Views Over a Norwegian Fjord

This holiday cabin was designed by Oslo-based Rever & Drage Architects in Straumsnes, Tingvoll, Norway. Description by Rever & Drage Architects: Paradoxically the new main cabin at...

SC Apartment in Sao Paulo, Brazil / Pascali Semerdjian Architects

The SC Apartment is located in Sao Paulo, Brazil and it was designed for an Art and Design Collector who doesn't intend to live there : it's a space only for hosting parties with close friends.

Bookshelf House is an Old House Converted into a Light-Filled Residence

Italian architect Andrea Mosca has renovated Bookshelf House, an old house near Paris for a family of five who loves books and reading. Project description:...

Addition to an Existing Double Fronted Dwelling: Tunnel House

The client approach us with a brief to renovate their double fronted cottage in hawthorn, after a few briefing session with the clients, it...

Numeroventi in Florence Designed for Co-Living and Studio Working Space

Three apartments offer travellers and artists a home away from home. Five metre ceilings with large windows; designed specifically for relaxation ideal space(s) in which to unwind. Numeroventi is a guesthouse and a exhibition space.

Brickface House is an Amazing Home Built of Recycled Red Brick

Brickface is a compact building situated at the rear of an existing house in Richmond, Melbourne. It consists of a garage at ground level, studio living/guest suite at first floor, and a roof deck.

Family Home and Office on the Banks of Lake Geneva

This family home and office on the banks of Lake Geneva, with architecture by SAOTA and interiors by ARRCC, was designed for a successful Senegalese businessman based in Switzerland. The home draws on the owner’s heritage to advance an emerging African‐inspired aesthetic in its sculptural form, materiality, and textural quality.

Modern Single-Family Villa with an Astonishing Sea View to the Mediterranean Sea

Modern single-family villa on 2 floors located in the coastal Spanish village of Cambrils, in the residential area of Ardiaca (Tarragona – Costa Dorada), in front of an amazing sandy beach. Cambrils, 20 km South of Tarragona, is one of the most beautiful cities of the Costa Dorada and means sea, beach, gastronomy, family tourism, sports, leisure and relaxation.