Interlock House by Matt Fajkus Architecture

Interlock House by Matt Fajkus Architecture

Architects: Matt Fajkus Architecture
Project: Interlock House
Project Manager: Sarah Johnson
Design Team: Sarah Johnson; Matt Fajkus, AIA; David Birt; Ian Ellis; Garland Fielder
Interior Design: Studio Tupelo
Location: Austin, Texas, United States
Year: 2017
Photography: Charles Davis Smith

Located on a small triangular lot near Bull Creek in Austin, this house addition was required to comply with complex ordinance regulations which drastically constrain the possibility to add area to an 800 square-foot house originally built in the 1950’s. The house design embraces these constraints, rather than fighting them, to create a truly unique house and experience.

Interlock House by Matt Fajkus Architecture 1

The addition of a new master bedroom suite was to be configured within the acute angle of the triangular lot, while the entry/dining space is simply an expansion of the existing living/entry area on the wider portion of the property. The limits of the triangular lot were further compounded by the setback requirements for a corner lot, which required a 15′ side-yard setback making a single-story addition almost impossible. Budget optimization, however, made a single-story scheme more advantageous, so we petitioned to the city’s Board of Adjustment for a 10′ setback, which was granted. These constraints were influential in the creation of an articulate, yet humble and respectful addition to the original house.

Interlock House by Matt Fajkus Architecture 2

New roof geometry and corollary clerestory windows are key components of the design, allowing natural light to reach the full depth of each space in nuanced ways. The original, simple gable structure was kept intact and articulated as a crisp white box to juxtapose the wood-lined, glass box additions for the master suite and the dining/entry space. Wood windows and tall gable ceilings offset the original interior from the compressed, cypress-lined, glassy spaces of the additions. The articulation of new versus old is further emphasized by the natural light that pierces through the clerestory windows at points of connection. At all times, one is aware of the conceptual principles of the Interlock House project.

Interlock House by Matt Fajkus Architecture 3

Interlock House by Matt Fajkus Architecture 4

Interlock House by Matt Fajkus Architecture 5

Interlock House by Matt Fajkus Architecture 6

Interlock House by Matt Fajkus Architecture 15

Interlock House by Matt Fajkus Architecture 8

Interlock House by Matt Fajkus Architecture 10

Interlock House by Matt Fajkus Architecture 11

Interlock House by Matt Fajkus Architecture 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Shoreline Residence by Peterssen / Keller Architecture

Situated on a picturesque site on the east shore of a lake, Shoreline residence is designed to bring the experience of the lake into the house. The large living and family rooms feature panoramic lake views through floor to ceiling windows, and a clerestory above creates a sense of openness and lightness to the spaces.

Buckeye House / Paul Lamb Architects

Austin-based Paul Lamb Architects have designed Buckeye House, a two-storey private residence located in Buckeye, Texas, US. The interior design was conceived by McAlpine...

Woven House in Milwaukee / Bruns Architecture

Woven House is the pure distillation of what a house is—every detail emphasizes the basic elements and forms of a familiar residential structure while creating a cohesive design that celebrates the modern home.

Border Crossing House, Italy / Simone Subissati Architects

Proudly standing on the hills in the Marche region of Italy, the Border Crossing House by Simone Subissati Architects is a private residence that recovers the essential orthography of local rural houses, while evoking the experimentations of some of the protagonists of the Italian radical avantgarde.

This Wooden Mountain House Features Delightful Mix of Traditional and Modern

In this highly preserved Alpine valley, stringent architectural guidelines allow for very little freedom of architectural expression. Everything from building height/width ratio to roof slope, via building material and window sizes are strictly controlled

Old Greek Stone House Converted in Authentically Traditional Retreat

Perched on the cliff edge in Plaka, the main town on the island of Milos, this old Greek stone house has been carefully restored to provide a London-based family with an authentically traditional yet practical summer retreat.