facebook

Housing Reform for a Couple of Audiovisual Producers and Their Dog

Housing Reform for a Couple of Audiovisual Producers and Their Dog

Project: Housing Reform
Architects: CUAC Arquitectura / Tomás García Píriz, Javier Castellano Pulido
Collaborators: Francisco Campos Fernández, Álvaro Castellano Pulido, Miguel Ángel Jiménez Dengra, Nicolás Martínez Rueda, Roisin Purkis, Adele Cortesse
Location: Rio Douro St, number 3, Granada, Spain
Area: 60m2
Year 2019
Photo Credits: Fernando Alda
Text by CUAC Arquitectura

A couple decides to move to an old house located on the third floor of a block built during the 1950s in a famous working-class neighborhood of the city of Granada. With a very poor factory enclosure, these blocks are defined by a structure of two crunches of load walls of 1 foot of large format ceramic hollow brick. The interior was equally limited, with a tight height of 2.20 that gave shelter to a small but fragmented domestic space (60m2) organized around a central longitudinal wall. The number of enclosures, absolutely disproportionate to the total available space, was trying to fit the family model that existed at the time by accommodating all the needs of a family of many members in a small apartment if we adhered to today’s standards.

Housing Reform for a Couple of Audiovisual Producers and Their Dog

The couple, without children, but with a much-loved pet, posed needs quite far from those that determined the origin of the program and, therefore, from the organization of housing also conflicting with the rigid pre-existing supporting structure. The demand was clear: open spaces and as generous as possible, a privileged place to cook and, above all, the desire to turn the house into an exciting transparent framework for an active social life while on screen for experimentation with audiovisual media, the creative center of its work activity.

Housing Reform for a Couple of Audiovisual Producers and Their Dog

The first decision would be aimed at reducing the number of original enclosures to a minimum, just two parallel naves around the central loading wall. This element would be emptied from tight cuts that widened the gaps already existing in the original house minimizing, by its geometry, the impact on the overall bearing structure of the building. Three openings, two for the bedroom and one for the living room, connected and disconnected the night parts of the daytime in the transverse sense turning the wall into the center of the house.

Housing Reform for a Couple of Audiovisual Producers and Their Dog

As if it were a heritage element, the Housing Reform brings to light the constructive nature of it by revealing in a timely manner the brick factory with which it was made. Double steel profiles joined together held this element leaving a joint inside to accommodate a real-time re-programmable LED lighting system. The result, a carrying element understood as a virtual instrument capable of summoning a couple’s dreams in a material fragment, for the heavy day and at night light. An instrument that is able to appear or disappear to give way to intimate moments illuminated by the memory of an old step or room.

interiors, CUAC Arquitectura

Other hidden treasures would also come to light as a lattice of the original project hidden in later works and that will be recovered and integrated into the new and spectacular window with which the house will manage the southern light and the views of the Sierra Nevada.

plan 1

The rest of Housing Reform would be simple, a single material with which to accompany the wall, pine wood on the floor and partitions understood as infrastructure-furniture with which to solve the storage and work needs further enhancing the unitary reading of each creak of the house. The use of mirrors in toilets and hallway would spatially extend the boundaries of the apartment indoors and outdoors.

Housing Reform for a Couple of Audiovisual Producers and Their Dog

the wall, CUAC Arquitectura

Housing Reform for a Couple of Audiovisual Producers and Their Dog

plan 2

kitchen, CUAC Arquitectura

interior design, CUAC Arquitectura

bedroom, CUAC Arquitectura

bathroom, CUAC Arquitectura

plan 3

Housing Reform for a Couple of Audiovisual Producers and Their Dog

Housing Reform for a Couple of Audiovisual Producers and Their Dog

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Samurai Duplex / SG2 Design

Two duplex townhouses were proposed to replace an existing weatherboard house in a quiet, leafy suburban environment. The units were designed to maximise floor area while respecting the surrounding neighbourhood context.

Frog Castle, Extension of a Grand Period Property in Cheshire, UK

Frog Castle is a grand period property in the heart of Alderley Edge, Cheshire. The brief was to remodel the ground floor living spaces and to create additional area in the form of a ‘glass box’.

Dental Clinic for Children with a Gorgeous Design: Dent Estet 4 Kids

The contiguous images cheer us with an excellent project realized by the Romanian designer Hamid Nicola Katrib, a dental clinic for children, respectively Dent...

Estefania Apartment / Estudio Branco Delrio Arqitectos

Located in Lisboa, Portugal, the Estefania Apartment was completed in 2016 by João Branco and Paula del Río. Two wishes coexist in the future inhabitants...

Forest Concrete House by Besonias Almeida Arquitectos

The northern end of the Forest Concrete House was designed as the culmination of the common space with a large semi-covered balcony protected from the views from the street by the local pastures and with distant views of great scenic value.

Lagrange House in Turin / Fabio Fantolino Studio

Designed by Fabio Fantolino, Lagrange House is located in the heart of the city of Turin. Two apartments in one inhabited by mother and son, perceived as a single space that may be divided allowing each to preserve a sense of individual personality and independence.