Architecture and Interior Design StudiosNathalie Eldan ArchitectureChaptal Residence, Paris / Nathalie Eldan Architecture

Chaptal Residence, Paris / Nathalie Eldan Architecture

living room, Paris / Nathalie Eldan Architecture

Project: Chaptal Residence
Architects: Nathalie Eldan Architecture
Location: Paris, France
Area: 150m2
Year: 2020
Photo Credits: Lorenzo Zandri
Text by Nathalie Eldan Architecture

Chaptal Residence is located in a historical building in the 9th district of Paris, in the heart of Nouvelle Athènes neighborhood.
The late 19th century apartment which remained untouched for more than six decades is a 150m² property composed of a spacious living room, an open kitchen, two bathrooms, a laundry room, a walk-in wardrobe, two bedrooms and an office space.

Chaptal Residence, Paris / Nathalie Eldan Architecture

The apartment was renovated and restored as a contemporary residence while maintaining its authentic features and fabric as the wall and ceiling moldings, the main structural division and its generous height.

living room, Paris / Nathalie Eldan Architecture

The apartment owner is a young couple that recently moved to Paris from London. Chaptal Residence was renovated in a way to meet their needs – of an active young couple, that loves to host and entertain guests. The layout was organized in a way that preserves their privacy and autonomy while hosting their friends and family. To achieve this, a large storage area was placed between their master bedroom and the other parts of the house, this works as a sensorial buffer zone.

Chaptal Residence, Paris / Nathalie Eldan Architecture

The refurbishment is about the creation of a feeling of a home, of belonging within a quiet light-filled timeless space rather over design and trends. In order to attain this goal, the materials were curated with precision along with natural, raw and light materials and colors. While the apartment’s oak original floor was restored, the bathrooms enjoy colorful terrazzo floors. The contrast of the natural oak floor and the bright white walls create a soft light, refinement and elegance. Natural light flows between the rooms bringing a warm sensation.

Chaptal Residence, Paris / Nathalie Eldan Architecture

While the two bedrooms are oriented towards the building’s inner court, the shared spaces such as the kitchen, living room and office room are oriented towards the street.

Chaptal Residence, Paris / Nathalie Eldan Architecture

Even though very spacious, the original layout of the apartment lacked of storage areas and closets. Therefore one of the main approaches was to provide high built-in functionality and make the most of every “pocket” available. A wide walk-in closet is articulated with the master bedroom and a large storage area is accessible from the entrance.

kitchen, Paris / Nathalie Eldan Architecture

Details such as brushed brass electrical hardware and door handles enrich the tactile experience, affirming the conception of architecture as a whole and coherent project. Atelier NEA also designed the bathroom stool, the entrance bench, the library and all the other built-in furniture.

plan

bedroom, Paris / Nathalie Eldan Architecture

bedroom, Paris / Nathalie Eldan Architecture

Chaptal Residence, Paris / Nathalie Eldan Architecture

Chaptal Residence, Paris / Nathalie Eldan Architecture

Chaptal Residence, Paris / Nathalie Eldan Architecture

Chaptal Residence, Paris / Nathalie Eldan Architecture

Chaptal Residence, Paris / Nathalie Eldan Architecture

Contemporary Industrial House Features an Expressive Interior of Raw Steel

This new industrial house and studio for an uber-hobbyist sits quietly within a well established single-family neighborhood. At the center of the house is a large two-story central workspace, bathed in natural light by ample windows and skylights.

High-end modern mansion with discreet extravagant interiors

This superb residence is the latest project completed by Los Angeles - based Amit Apel Design. Description by Amit Apel Design: This high-end modern mansion...

Villa AT, Kristiansand, Norway by Saunders Architecture

The Villa AT sits atop a small rocky outcrop in the coastal town of Søgne, along Norway’s southern coast. The design is precisely tailored for the requirements of the clients’ family, containing three bedrooms and a guesthouse, all arranged across a single level.

Private Office Design in Newcastle by Oktra

Oktra’s client is the number one alarm system supplier in Europe and, as part of their commitment to the UK market, they wanted to open an operational centre of excellence in addition to their HQ in London.

How Does Underwater Welding Work?

Underwater welders perform welding underwater with specialized welding equipment, often at elevated barometric pressures. These elements introduce various challenges and welders must possess specialized skills and training.

Related Articles