Brick Courtyard House, Sydney / Youssofzay + Hart

Brick Courtyard House / Youssofzay + Hart

Project: Brick Courtyard House
Architects: Youssofzay + Hart
Location: Sydney, Australia
Year: 2020
Photo Credits: Ben Hoskings
Text by Youssofzay + Hart

Brick Courtyard House is located within Sydney’s Western suburbs, an area typified by post-war brick cottages, and increasingly peppered by unsympathetic project home development. Unique to the site is the presence of a forested lake reserve. The design of the house is derived through a reading of both the natural and built context.

Brick Courtyard House / Youssofzay + Hart

The new addition encloses a series of crafted interiors, each deceptively spacious despite the modest footprint, and designed to offer a heightened experience of landscape from within an intimate setting. Large sections of the facade slide fully away allowing living areas to merge into the surrounding garden and for the edge of bathroom and bedrooms to vanish into the forest context.

Brick Courtyard House / Youssofzay + Hart

Materially, the recycled brick honours the fabric of the existing cottage whilst adding robustness and patina to compliment the rugged terrain of the lake reserve. Steel and copper accents set up the house for graceful weathering. Inside, a softer palette of timber (NSW spotted gum), stone and fabric combined with a paint palette of eucalyptus greens create a vibrant, light domestic interior and bring a sense of the landscape within, a composition to compliment the framed views.

Brick Courtyard House / Youssofzay + Hart

Sustainable design principles were incorporated throughout the design to minimise energy use and modulate extreme Sydney temperature fluctuations. The new addition abuts the old house defining a north-facing courtyard and orienting living spaces toward sunlight and greenery. Projecting plate steel sunshades shelter the glass from summer sun whilst perforated aluminium operable screens protect glass from low-angled sun in the late afternoon.

dining room / Youssofzay + Hart

Large pocketing doors and screens are a feature of the living spaces and upstairs bedrooms, opening the interiors completely to the air and forest views. Roof-level clerestory louvres situated above an open staircase connecting floors allows hot air to be drawn away from all spaces within the house by a process of natural convection.

kitchen / Youssofzay + Hart

The build largely preserves an existing cottage with limited demolition works. Recycled bricks were sourced for the new addition and mixed with many of the bricks removed from the old house. This material choice is celebrated as an evocative feature both outside and within the building.

kitchen / Youssofzay + Hart

The construction of the new pavilion and all additions to the existing cottage integrates BAL fire ratings for bushfire protection on a hazard zoned site due to proximity to the adjacent forest of the lake reserve.

Brick Courtyard House / Youssofzay + Hart

The Brick Courtyard House fulfils an ambitious criteria of providing a modest and comfortable family home whilst contending with the issue of climate change affecting Australia in this new decade.

plan / Youssofzay + Hart

bedroom / Youssofzay + Hart

bedroom / Youssofzay + Hart

bathroom / Youssofzay + Hart

Brick Courtyard House / Youssofzay + Hart

Brick Courtyard House / Youssofzay + Hart

Brick Courtyard House / Youssofzay + Hart

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Complete Reform of a 34 Square Meters Apartment in Downtown Madrid

A dual strategy is applied to this complete reform project: Firstly, the floor plan arrangement is based on an L-shaped service band that integrates the access, wet areas, storage areas and leisure spaces.

Verve Offices: Another Expression of Talent and Creativity

In May 2014, Ireland’s leading live communication agency, Verve, has moved its offices in a new building on Erne Street, just near Merrion Square,...

New Two-Story Brick Masonry Residence in Wicker Park, Chicago

This project is a single family residence in Chicago’s Wicker Park neighborhood. It entails the construction of a new two-story brick masonry residence, with a glass enclosed walkway that leads to a renovated existing coach house structure.

Contemporary garden design: Ideas and Tips

A contemporary or modern garden always represents an oasis of peace, of physical and mental revive, extremely beneficial when we have a hectic lifestyle,...

Integral Reform of an Apartment of 123m2 in Avilés, Spain

In the historical center of Avilés, near the Oscar Niemeyer Cultural Center, it is proposed the integral reform of a house of 123m2, consisting of three small bedrooms, two bathrooms, a toilet, a dimly lit kitchen with natural light and a spacious living room

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion Overlooking the Mountain Snøhetta

The Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion is located at Hjerkinn on the outskirts of Dovrefjell National Park, overlooking the mountain Snøhetta. The 90 m2 building is open to the public and serves as an observation pavilion for the Wild Reindeer Foundation educational programmes.