Charlotte Road Apartments / Emil Eve Architects

Charlotte Road Apartments / Emil Eve Architects

Project: Charlotte Road Apartments
Architects: Emil Eve Architects
Location: Shoreditch, London, United Kingdom
Project size: 950 m2
Year: 2016
Photography: Mariell Lind Hansen

Charlotte Road is a collection of 9 high-end apartments in Hackney by Emil Eve Architects. Five interlinked Victorian warehouses have been reconfigured and refurbished and a large roof terrace created. Original features such as glazed brickwork, exposed timber structures and historic ‘quirks’ have been retained and restored.

Charlotte Road Apartments / Emil Eve Architects

Contemporary detailing compliments these elements of the building’s industrial past to create warm and welcoming interiors with a palette of rich textures and materials. The two-bedroom loft apartment features a large open-plan living and dining area, floor to ceiling oak bookshelves, a new library mezzanine and simple contemporary bathroom and kitchen.

Charlotte Road Apartments / Emil Eve Architects

What were the solutions?
The street façade (on Curtain Road) had been remodeled in the 1980’s and was looking very dated and unloved. We used steel-framed glazing, glazed bricks and large bespoke solid timber doors to reinstate the original industrial character while incorporating simple contemporary detailing.

Charlotte Road Apartments / Emil Eve Architects

Internally, we exposed and restored the brickwork walls, timber structure and features such as steel lift doors and original columns. The stairs had beautiful handrails cut into the brickwork and we tried to celebrate details such as these by doing very little to them. Poor quality windows were replaced by new double-glazed sashes and simple high quality bathrooms and kitchens were installed.

Charlotte Road Apartments / Emil Eve Architects

Who are the clients and what’s interesting about them?
The client is a small development company who own a number of properties in East London. They like to find buildings which other developers may see as a challenge – either because of their conservation status or because their layout means that each apartment needs to be a unique design rather than repeat units.

Charlotte Road Apartments / Emil Eve Architects

The Charlotte Road apartments were designed to be let rather than sold, so the brief asked for high quality and durable materials and fittings and unique spaces which reflect the original industrial character of the building and neighbourhood.

Five interlinked Victorian warehouses in London converted in high-end apartments

Five interlinked Victorian warehouses in London converted in high-end apartments

Five interlinked Victorian warehouses in London converted in high-end apartments

Five interlinked Victorian warehouses in London converted in high-end apartments

Five interlinked Victorian warehouses in London converted in high-end apartments

Five interlinked Victorian warehouses in London converted in high-end apartments

Five interlinked Victorian warehouses in London converted in high-end apartments

Five interlinked Victorian warehouses in London converted in high-end apartments

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Somes Sound House / Matthew Baird Architect

A family with two young boys, wanted a vacation house built on undeveloped land near Acadia National Park. The property is in a remote forest at the end of a peninsula, with eastern views to the mountains and western views across Somes Sound.

Art Nouveau Style Apartment in Milan / Pietro Russo

Designer Pietro Russo restored this beautiful Art Nouveau style apartment in Milan for his photographer brother Adrian, his wife Silvia and their new little baby girl.

Kennedy House / Lazor Office

Perched above the bedrock at the shore of a remote Canadian lake, the cedar-clad Kennedy House takes formal cues from driftwood. The three-bedroom house, dock house, garage, and walled vegetable garden are linked by a series of wood walkways and decks.

Residence Le Nid: Overlooking the St. Lawrence River

The Residence Le Nid is located on a shared private drive; accordingly, the more opaque secondary volumes by the roadside are oriented to protect the privacy of the living spaces, which face breathtaking views of the majestic landscape.

Self-Made House Near Milano by Paolo Carlesso

A tree can't mature in a few days. My trees are still twigs, my sons are still children, my house is not finished yet, there...

Stripe House: Mixed-Use Home Designed by GAAGA

Designed by GAAGA, Stripe House is a small, mixed-use house located in the city of Leiden, The Netherlands. It takes its name from the...