Residential ArchitectureApartmentsDuplex Transformation in Geneva, Switzerland by Javier Müller

Duplex Transformation in Geneva, Switzerland by Javier Müller

Duplex Transformation in Geneva, Switzerland by Javier Müller

Project: Duplex Transformation
Architecture and Interior Design: Javier Müller Lamothe
Location: Bernex, Genève, Suisse
Date: 2020
Photo Credits: Think Utopia
Text by Javier Müller

A dark and overly partitioned starting space. We propose a complete redistribution introducing a central block that redefines open but clearly differentiated rooms. This volume treated with a sculptural character emerges from the ground in an exempt manner, offering a vertical connection of the two levels. This allows the diffusion of light as well as visual continuity in a fluid space that is not partitioned. Built like an object, it becomes the protagonist of the project, marked by a wooden staircase that rises towards the light.

kitchen, Javier Müller

Two integrated sliding doors separate the kitchen and living room from the hallway. Sober materials contrast the carpentry elements with a mineral concrete floor. Upstairs, a few openings introduce light into the attic, treated with oak flooring extending the materiality of the stairs steps. Large glazed surfaces that follow the geometry of the roof delimit a new flexible space that can function as an office, guest room or living room.

Duplex Transformation in Geneva, Switzerland by Javier Müller

A work of abstraction through a rational materialization of form, this project has the ability to configure space to find a unity between the whole and the parts. The form responds strictly to the function which manifests itself detached from all that is superfluous. A reduction to the essence of forms where what does not seem to have an apparent justification becomes fundamental like the white color of walls. In the elimination of everything that is not related to functionality, we find an elementary architecture that wants to be timeless. An architecture that is defined only by geometry, light and spatial proportions.

first level plan

stair, Javier Müller

Duplex Transformation in Geneva, Switzerland by Javier Müller

Duplex Transformation in Geneva, Switzerland by Javier Müller

second level floor

Duplex Transformation in Geneva, Switzerland by Javier Müller

Concrete Holiday Retreat in Argentina by Luciano Kruk

Project: L4 House - Concrete Holiday Retreat Location: Costa Esmeralda, Buenos Aires Architect: Arch Luciano Kruk Team project: Arch Ekaterina Künzel, Arch Luciano Kruk Site Manager: Pablo Magdalena Collaborators:...

Storybrooke Cottage – Modern Rustic Carriage House by ACM Design

Storybrooke Cottage is a modern rustic project recently completed by ACM Design. This carriage house is located in Asheville, North Carolina, US. Project description: Nestled...

Contemporary Barn Conversion with a True Scandinavian Vibe

Huge contemporary barn conversion located in a beautiful and scenic five acre plot nestled within the Wiltshire countryside, South West England. This designer home was...

House in Amsterdam Completely Constructed with Massive Wooden Panels

Boumanstraat Kea ( house in Amsterdam) is a family home designed by Meesvisser Design Office. Located in Amsterdam, the entire building was built in 6 weeks Description...

Headboard Can Bring Art into the Bedroom

If you intend to give your bedroom a touch of particular identity, the headboard is  an important element that can decisively contribute  to this...

Related Articles