Residential ArchitectureRenovation ProjectsDouble Fronted Victorian House Extended by Jost Architects

Double Fronted Victorian House Extended by Jost Architects

Double Fronted Victorian House Extended by Jost Architects

Architects: Jost Architects
Project: Double Fronted Victorian House
Location: Brighton, Australia
Area: 167 m2
Photography: Greg Elms

From the architect: The project involved an existing double fronted Victorian house with a council Heritage Overlay. The previous 1980s extension to the rear was removed with a clean break between the original area of house and the extension.

Double Fronted Victorian House Extended by Jost Architects 1

The planning restraints meant that careful consideration was given to how the lower level was positioned to integrate the upper level within the streetscape. In addition to the overlay, the increased setbacks applied through local planning policy posed an interesting challenge to accommodate the client’s functional necessities. This involved, on the ground level, renovating the existing areas of the house introducing a new ensuite and WIR to the front bedroom, a larger living and dining area, kitchen with walk in pantry, separate laundry and on the new upper level a master bedroom with ensuite, walk in robe and study.

Double Fronted Victorian House Extended by Jost Architects 2

It was a conscious decision to make the new addition aesthetically different from the existing, not to ignore the existing period house but deconstruct the elements of what is accepted as a “rear addition” and design new part of the building that builds on the history of the old part.. Utilising face brickwork, galvanised custom orb and horizontal cladding provided a material reference to the classic “lean-to”. The curved corners remove the hard edge of the “box on the back” mentality and soften the form of the addition.

Double Fronted Victorian House Extended by Jost Architects 3

The interior finishes draw on the individual textures of the materials employed. The detail is careful and clean but controlled. This was also very important to the clients, a combination of sensibility, durability and functionality.

Double Fronted Victorian House Extended by Jost Architects 4

Sustainable applications included long-lasting, hard wearing materials such as decorative concrete flooring with in-slab and zoned hydronic heating throughout, natural timber, double glazed steel windows and sliding doors, 3000lt in ground water tank, solar hot boosted water, a 4.6kW PV system and a 4.5 NatHERs rating well above the required 3.7 NatHERs rating for additions. Finally, the sensible application of good thermally passive design provides for comfortable living. This all results in a unique addition that compliments the history of the existing heritage building and a home that the clients love!

Double Fronted Victorian House Extended by Jost Architects 5

Double Fronted Victorian House Extended by Jost Architects 6

Double Fronted Victorian House Extended by Jost Architects 7

Double Fronted Victorian House Extended by Jost Architects 8

Double Fronted Victorian House Extended by Jost Architects 10

Double Fronted Victorian House Extended by Jost Architects 11

Double Fronted Victorian House Extended by Jost Architects 0

Double Fronted Victorian House Extended by Jost Architects 12

Double Fronted Victorian House Extended by Jost Architects 13

Double Fronted Victorian House Extended by Jost Architects 14

Commercial Building as Public Space Filled With Art

Significant urban development was happening all along the Evropská street during the 20th century. Company headquarters and other imposing commercial buildings were being erected here.

Space & Co, 2 Southbank / Architecture BVN

Project: Space & Co, 2 Southbank Architects: Architecture BVN Location: Southbank, Australia Completion date 2018 Area: 1800m² Photographer: Tom Ross Description by BVN: As a major provider of real estate...

Conventional One-Story Ranch Converted into a Warm and Open Home

We transformed a conventional one-story ranch into a warm, open home with the flexibility to meet a young family’s growing and changing needs. Along the way, we worked closely with them to select materials and accents that convey their distinctive personalities.

Art Villas Resort in Costa Rican Jungle with Views of the Pacific Ocean

COCO forms a part of the complex and represents a unique example of playful, glamping, sustainable and modern tropical architecture.

A Wealth of Textures and Materials: This is How You Design a Timeless House

We all wish for a home that would not only serve our needs and preferences but would also provide a unique living experience from the get-go. For this young family, a couple in their 40s’ and their three children, the wish became a reality.

Related Articles