facebook

Charred Wood–Clad House in the Toronto Suburbs by Superkül

Charred Wood–Clad House in the Toronto Suburbs by Superkül

Architects: Superkül
Project: Charred Wood–Clad House
Location: Oakville, Ontario, Canada
Year: 2018
Photography: Shai Gil / Tom Arban

Located in the community of Oakville, this new home for a family of five nestles into its lot, inviting in the startling lushness of the neighbouring property through an amply fenestrated east elevation. The two-storey, five-bedroom house is efficiently designed to maximize opportunities for natural light, engaging site and landscape through the provision of a generous courtyard and two outdoor decks.

Charred Wood–Clad House in the Toronto Suburbs by Superkül 1

Respecting the footprint of the previous house, the home’s setback accommodates an underground water course and meets stringent requirements relating to municipal stormwater management. A uniform cladding strategy of charred wood communicates an understated presence that interferes minimally with the landscape; its colour and pronounced grain convey a texture and variegated quality that reflects the densely treed property.

Charred Wood–Clad House in the Toronto Suburbs by Superkül 2

On the interior, a restrained material palette comprises white oak floors and millwork, white walls, brushed stainless steel handrails, and custom concrete panels in a deep charcoal that wrap the generously scaled fireplace. The kitchen features white lacquered millwork alongside dramatically grey-veined white marble countertops and backsplash.

Charred Wood–Clad House in the Toronto Suburbs by Superkül 3

Natural light is introduced throughout the home in a plethora of ways. A double-height atrium rises above the dining room, and the adjacent window wall encourages light to flood both first and second floors. Even the basement is treated as a light-filled garden suite through the provision of a sunken walk-out patio off the guest bedroom next to an outdoor shower, and a deep light well suffuses the subterranean rec room with ample daylight.

Charred Wood–Clad House in the Toronto Suburbs by Superkül 4

The fluidity between interior and exterior space is enhanced by the open plan and the continuity between the kitchen and dining areas and the outdoor courtyard deck. Off the living room, an additional deck faces the beautifully landscaped backyard, promoting an even more active engagement with the natural attributes of the site. It is in these discrete zones of activity that the theme of discovery is most clearly manifest in this project, encouraging a continual exploration of home and site through a multiplicity of means.

Charred Wood–Clad House in the Toronto Suburbs by Superkül 5

Charred Wood–Clad House in the Toronto Suburbs by Superkül 6

Charred Wood–Clad House in the Toronto Suburbs by Superkül 7

Charred Wood–Clad House in the Toronto Suburbs by Superkül 8

Charred Wood–Clad House in the Toronto Suburbs by Superkül 9

Charred Wood–Clad House in the Toronto Suburbs by Superkül 10

Charred Wood–Clad House in the Toronto Suburbs by Superkül 11

Charred Wood–Clad House in the Toronto Suburbs by Superkül 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Rilak Family Residence Inspired by the Traditional House in Vojvodina

Rilak family residence in Alibunar, Serbia, was designed as a vacation house, fully equipped for longer stay for a family of four. The geometry of the house is inspired by the traditional house in Vojvodina, placed longitudinally along the street front, thereby achieving "openness" of the house to the backyard.

Ryan House by Arthouse Architects is a Contemporary Take on the Gable Form

Ryan House is located on a large 6,500m² plot on the outskirts of Blenheim. “There is a lot of development going on in the Springlands part of the town where the house is sited, and Hamish Ryan had already collaborated with us ...

Wood Structure Inside Stone Walls / Corpo Atelier

Architecture studio Corpo Atelier has renovated and restructured an old stone outbuilding in a rural area of northern Portugal, adding a bulky wood structure...

Brazilian Taste – Office Turned into a Fresh and Elegant Living Space

Brazilian Taste is a project recently completed by the Milanese studio AIM. Description by AIM: The project is born from the prime necessity to convert...