Residential ArchitectureHousesRandwick Pavilion by MASQ Architecture

Randwick Pavilion by MASQ Architecture

Randwick Pavilion by MASQ Architecture

Architects: MASQ architecture
Project: Randwick Pavilion
Location: Sydney, Australia
Builder: Pioneer Contracting
Area: 90 m2
Year 2018
Photographer: Ben Guthrie

Our inspiration for the project lay in the established backyard which sat sunken down slightly from the surrounding. The brief was to add a new living room space, kitchen and accompanying dining room. We particularly wanted to have the living room feel very much like a pavilion in the garden, however we saw this as an enclosed and protected space as much as it needed to be connected to the garden.

We created a brick wall that enveloped the upper level which was then suspended above glass doors and windows below. At the northern edge of the space a low level brick ledge forms a seat at the threshold between inside and outside; with the windows fully open the space dissolves while the mass of the brick wall above provides intimacy and controls light into the space.

Randwick Pavilion by MASQ Architecture 1

We resisted the temptation of the ubiquitous high level northern windows but favoured the solid wall that rounds the corner gently then peels away from the façade. The wall breaks away becoming a brick screen protecting the glazing to the west whilst accentuating the floating effect of the solid mass further. Considered as a space that inhabits both inside and outside, the pavilion can be both a place of open interaction or one of repose and protection.

Randwick Pavilion by MASQ Architecture 2

Internally the kitchen is located at the rear of the space with an off form concrete box gutter expressed internally as the division between kitchen and living room. Above is a narrow slotted window framed in steel that provides a glimpse of foliage beyond but more importantly brings in light deep into the space. From here the ceiling slopes upwards to the north creating the large volume of the living room.

Randwick Pavilion by MASQ Architecture 3

The material palate is restrained to respond to the budget; natural and white painted brickwork, dark granite floors and off form concrete, reflect a simple and honest application of the materials integral to the ideas behind the Randwick Pavilion project.

Randwick Pavilion by MASQ Architecture 4

Randwick Pavilion by MASQ Architecture 5

Randwick Pavilion by MASQ Architecture 6

Randwick Pavilion by MASQ Architecture 7

Randwick Pavilion by MASQ Architecture 8

Randwick Pavilion by MASQ Architecture 9

Randwick Pavilion by MASQ Architecture 10

Randwick Pavilion by MASQ Architecture 11

Randwick Pavilion by MASQ Architecture 12

Randwick Pavilion by MASQ Architecture 13

Randwick Pavilion by MASQ Architecture 14

Randwick Pavilion by MASQ Architecture 15

Subscribe to our newsletter

Modern Barn-House in the Middle of the Nature

Hupomone Ranch is located on the land of a 160 acres farm, located in Chileno Valley, just three miles west of downtown Petaluma, California.

The Shop at the Contemporary Arts Center, New Orleans

The Shop is a comprehensive co-working development that is located on the third and forth floors of the Contemporary Arts Center (CAC) in downtown New Orleans, one of New Orleans’ most important cultural institutions.

1903 Noho Factory Converted into Industrial Loft-Style Home

The Great Jones Loft is an industrial loft-style home in New York City, designed by Union Studio, a California-based furniture and interior design company. The loft has been converted from a 1903 Noho factory, with practical and industrial design details that reflects the origins of the space without excessive ornamentation.

Mahuika House, Waiheke Island, New Zealand

The clients were a family living abroad that commissioned us to design a holiday home that included a 20m pool as they wished to form a connection back to their native Aotearoa.

Visa Office Development – A Creative Approach to Attracting Top Talent

This 62,000-square-foot, ground-up Visa office development is a departure from Visa’s typical campus project because of its location in a neighborhood of single-family homes and condominiums.

Recommended Stories