Chilean Concrete Residence Adorning a Steep Slope: Bahia Azul House

Chilean Concrete Residence Adorning a Steep Slope: Bahia Azul House

Architects: Felipe Assadi, Francisca Pulido
Project: Chilean Concrete Residence / Bahia Azul House
Collaborator: Alejandra Araya
Location: Los Vilos, Chile
Project Year 2014
Photography: Fernando Alda

Description by architect: This Chilean concrete residence is a stance towards designing on a slope. Or rather, it is the synthesis of such a stance, a pavilion that is slanted to take in the slope of the hillside where it is located, with the program developed on several semi-levels that are internally related – horizontally, of course – taking into account that the house has two opposing readings: the interior, where life happens in a more or less conventional space, in which the views are arranged by a series of openings on an external wall to the enclosure of the house.

Chilean Concrete Residence Adorning a Steep Slope: Bahia Azul House 1

And the exterior, in which the synthetic, abstract object, builds the place from the tension produced by the diagonal opposite to the irrevocable horizontality of the sea. The openings, from afar, acquire a different relevance than they would as mere windows. They deform the object, turning it into a sort of ruin, without detail, accessories or further developments after the initial synthesis.

Chilean Concrete Residence Adorning a Steep Slope: Bahia Azul House 2

Chilean Concrete Residence Adorning a Steep Slope: Bahia Azul House 3

Chilean Concrete Residence Adorning a Steep Slope: Bahia Azul House 4

Chilean Concrete Residence Adorning a Steep Slope: Bahia Azul House 5

Chilean Concrete Residence Adorning a Steep Slope: Bahia Azul House 6

Chilean Concrete Residence Adorning a Steep Slope: Bahia Azul House 7

Chilean Concrete Residence Adorning a Steep Slope: Bahia Azul House 8

Chilean Concrete Residence Adorning a Steep Slope: Bahia Azul House 9

Chilean Concrete Residence Adorning a Steep Slope: Bahia Azul House 10

Chilean Concrete Residence Adorning a Steep Slope: Bahia Azul House 11

Chilean Concrete Residence Adorning a Steep Slope: Bahia Azul House 14

Chilean Concrete Residence Adorning a Steep Slope: Bahia Azul House 12

Chilean Concrete Residence Adorning a Steep Slope: Bahia Azul House 13

Chilean Concrete Residence Adorning a Steep Slope: Bahia Azul House 15

Chilean Concrete Residence Adorning a Steep Slope: Bahia Azul House 16

Chilean Concrete Residence Adorning a Steep Slope: Bahia Azul House 17

Chilean Concrete Residence Adorning a Steep Slope: Bahia Azul House 18

Chilean Concrete Residence Adorning a Steep Slope: Bahia Azul House 19

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Refreshing a Condominium Unit with a Modern Aesthetic and an Eye for Detail

Refreshing a Condominium Unit with a Modern Aesthetic and an Eye for Detail

Located above Pike Place Market in downtown Seattle, with a stunning view overlooking Elliot Bay, this condo had a great location and a great view, but the interior was wall-to-wall beige, from carpets to cabinets and everything in between.
Contemporary House Mixing Vintage and Modern Details in Houston, Texas

Contemporary House Mixing Vintage and Modern Details in Houston

Interior designer and contractor commissions her son - an upstart fresh out of architecture school - to design a contemporary house she will build for herself. The resulting project becomes the social hub for a close-knit family and the inaugural work of a mother-and-son firm.

Award-Winning South Florida Kitchen by Hausscape

South Florida - based kitchen design firm hausscape won the regional 1st prize in the Sub-Zero & Wolf Kitchen Design Contest for the second...
Loft in Chelsea for an Art Collecting Couple with Small Children

Loft in Chelsea for an Art Collecting Couple with Small Children

New York-based architecture studio Worrell Yeung has completed the renovation and design of a 2,200-square-foot loft in Chelsea for an art-and-design-collecting couple with small children.
Fox River Residence, Wisconsin / dSPACE Studio

Fox River Residence, Wisconsin / dSPACE Studio

The design of Fox River Residence is driven by the site, allowing each room to have expansive views of the landscape. The main living spaces are created by intersecting rectangular volumes flanked by a double-height entry space anchoring the house.

More Articles Like This