Citlik Residence in Mugla, Turkey / PIN – Project International Architecture

- Advertisement -

Citlik Residence in Mugla, Turkey / PIN - Project International Architecture

Project: Citlik Residence
Architects: PIN – Project International Architecture
Design Team: Salih Kucuktuna, Fikret Sungay, Mert Sezer, Ebru Arkut, Caglar Biber
Location: Mugla, Turkey
Area: 175.32 m2
Project Year 2017
Photographer: Ibrahim Ozbunar

The Citlik tree that inhabits the site and also gives its name to the town is a symbolic tree in this region. According to mythology, whoever eats the fruit of the tree will be unable to leave the area. The owners could feel the history lure them to this spot, and unable to venture away decided to build their home. The client desired the juxtaposition between simple and timeless, transparent and private all at an affordable rate. They wanted to build a life that was not restrained inside the home. As a botanist, the owner desired a home where her design concept extended out beyond the home and into the natural landscape. Her partner is an off-road motorbike rider and founder of a channel for enduro.

Citlik Residence in Mugla, Turkey / PIN - Project International Architecture

They both wanted their home to reflect both their emotional and professional connection to the environment. These philosophical parameters inspired the design process. The initial design house was based on the following concepts: the careful merger of the ground floor with the surrounding nature, the simplicity and clarity of materials and the affordability in relation to the project. The Citlik Residence, which was designed for a middle-aged couple striving to simplify their lives, is formed with few materials, quality details and simple solutions. The open spaces and transparent facades create numerous opportunities for the unification of open and closed spaces. The paradox of the simplicity of the materials and the deliberate amalgamation of nature and structure makes the project unique and timeless.

Citlik Residence in Mugla, Turkey / PIN - Project International Architecture

The entire site consists of three separate units: the multi-purpose garage, a utility house and a parking garage for cars. The owner’s greenhouse is purposefully situated on the south-east corner that is hidden by trees and plants. The location of the greenhouse was selected based on data collected from a study of the sun and purposefully positioned in the trees on the south-east corner to preserve as much native yard space as possible for planting. The natural environment was a vital aspect of the orientation of the design. The site is populated with ten trees, a careful concoction of olive and other native trees with the one, sole Citlik tree standing in solitude.

Citlik Residence in Mugla, Turkey / PIN - Project International Architecture

Their preservation was essential to our design and we wove our house into the landscape by making them the focal point in the view from the ground-floor windows. The 1.5mt, full height windows also blend into the natural environment by facing a rolling hill heavily inhabited by trees. The owners can lie peacefully in bed and gaze out into the tranquil view of the sky melting into the surrounding hills. The pictorial view continues to the south with a daphne tree plantation that blends and extends into surrounding agricultural sites creating an endless green painting visible from the bedroom windows. The Citlik Residence exists in solitude with only a few neighboring houses tenuously entering its existence.

Citlik Residence in Mugla, Turkey / PIN - Project International Architecture

Project Significance and Impact
Our motive is to empower local builders and create a mutually-beneficial relationship where we can both enhance our knowledge and understanding of the construction of buildings. The project has not only impacted the owners, but its positive influence has spread to the land, people and culture by providing a nucleus where knowledge, experience, and lifestyle meet to echo out into the community.

kitchen / PIN - Project International Architecture

Citlik Residence in Mugla, Turkey / PIN - Project International Architecture

bedroom / PIN - Project International Architecture

bedroom / PIN - Project International Architecture

bedroom / PIN - Project International Architecture

bathroom / PIN - Project International Architecture

PIN - Project International Architecture

Citlik Residence in Mugla, Turkey / PIN - Project International Architecture

Citlik Residence in Mugla, Turkey / PIN - Project International Architecture

- Advertisement -

Modern Kiev Apartment Designed for a Young Family / Martin Architects

This modern Kiev apartment has a total area of 100 sq.m. Is located on one of the old streets of Kiev, which adjoins the mysterious Podol - Glubochitskaya.

Studio Strato Designed Refined Spaces for a Family Home in Rome

Refined spaces for a family with two little girls. Kigali House is a fluid apartment, without barriers between one environment and another, to allow the smallests to fully enjoy the space. It is the home of which Studio Strato designed the renovation on the top floor of a building in an elegant Roman area.

Historic Bank Building Converted into Modern Office Space

NicholsBooth Architects have transformed a historic bank building into a office space for Bently Enterprises, in Minden, Nevada, USA. Transforming a historic bank building into...

Dogtrot Residence / Carney Logan Burke Architects

A quiet 18-acre meadow lot boasting 360-degree views of ranchlands, foothills and Glory Peak just outside Jackson, Wyoming, proved the perfect site for a Pennsylvania couples’ first foray into regionally appropriate modernism.

Modern Summer House Designed by APD Architects

Situated in a more private place in Quogue, New York, the modern summer house projected by Austin Patterson Disston Architects, seems to be composed...

110 square meters apartment with retro and vintage interior

Ekaterina and Anton Korneev designers have made this interior for a pair of newlyweds from Pirogovo, Russia. The 110 square meters apartment has a...

Modern Danish Longhouse / Lenschow & Pihlmann

This Modern Danish Longhouse has been the inspiration for a new single-family house on Fanø an Island in the Wadden Sea. The typology is characterised by its elongated shape where the barn and habitation were traditionally placed under a continuous roof.

Muswell Hill Victorian Villa Gets a Contemporary Extension

As the house is built on a hill, the stair is an important part of the design. It is the visual focus of the home and links the new and old buildings. The glazed ceiling above provides glimpses up to the sky and trees that makes the house feel bigger.

This Mexico City House is Conceived as a Harmony Between Architecture and Lush Gardens

Casa O' is a Mexico City house designed by Despacho Arquitectos HV. The house was designed and built as a harmonious cohabitation between architecture...

Summer Villa Built on the Shore of a Beautiful Lake in Central Finland

A recently retired couple wanted to build a summer villa that would reflect their aspiration for enjoying the beautiful lakeside landscape with their extended family and friends, while at the same time minimising the impact of the construction on the surrounding natural environment.

Italianate Style House, Sydney / Renato D’Ettorre Architects

This project involved the restoration and modification of a heritage-listed three storey Italianate-style c1890's terrace house and 1860’s sandstone stable in inner Sydney.