facebook

Cliff House: Contemporary Luxury Delivers Captivating Views

Cliff House - Contemporary Luxury

Cliff house is a private residence designed by Michael Hsu Office of Architecture. The house offers a captivating view of Lake Austin.

Project description: The muted material palette of light-colored burnished CMU, white plaster stucco, and white-washed Douglas Fir combine to create an elegant residence sitting atop a west facing cliff in a cove on Lake Austin. As over half-of the building cantilevers out over the cliff face, the two-story building required a minimal footprint which takes full advantage of the expansive views to the West.

Cliff House - Contemporary Luxury 1

This inwardly focused box was specifically organized to frame views west to the lake and hills, while using high north and south windows to admit natural light but maintain privacy and solitude from adjacent properties.

Cliff House - Contemporary Luxury 2

The exterior of this 2834-square-foot glass, hemlock, and lightly burnished stucco residence is subtle and restrained, although its setting is dramatic.

Cliff House - Contemporary Luxury 3

Cliff House is a residence for an artist and combines a master suite, guest suite, home-office, living spaces and a 1-car garage. The west facing patios and subsequent floor to ceiling glazing are protected from the harsh western Texas sun via folding metal grates that pocket into the exterior walls. A suspended steel stair and custom skylight at the entry bring lightness from the exterior in.

Cliff House - Contemporary Luxury 4Windows in each room in the two-bedroom, three-bath house – as well as two large covered balconies – offer sweeping views of the landscape and contribute to a sense that the house is floating above the cove and water. A window box juts off the dining area, a place for reading and reflection. It is a deliberate agenda that encourages a feeling that the stylishly decorated house is aloft in its own world, populated by the homeowner’s art set against the backdrop of warm neutral colors.

Cliff House - Contemporary Luxury 5

An intricate and dynamic series of interior spaces flows easily within the open-plan layout of public spaces, which includes a kitchen, a sunken living room, and a wet bar. An airy suspended steel staircase ascends to the private level and bedrooms above. Back-painted glass, enameled wood paneling, and marble surfaces are a sleek contrast to softer natural materials such as hemlock ceilings and wide white oak flooring.

Cliff House - Contemporary Luxury 10

Cliff House is a light-filled home and a very private domain, personal and exclusive from nearby neighbors, but with an active relationship to the natural world beyond as revealed through the strategic use of windows and balconies.

Architects: Michael Hsu Office of Architecture
Project: Cliff house
Location: Austin, Texas, US
Builder: Texas Construction Company
Photography: Casey Dunn, Coles Hairston

Cliff House - Contemporary Luxury 6

Cliff House - Contemporary Luxury 7

Cliff House - Contemporary Luxury 8

Cliff House - Contemporary Luxury 9

Cliff House - Contemporary Luxury 11

Cliff House - Contemporary Luxury 12

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Mad Giant Craft Beer by Haldane Martin Iconic Design

Haldane Martin Iconic Design has designed a brewery and restaurant interior for Mad Giant beer that plays with scale referencing oversized metal toy construction...

South 5th Residence / Alterstudio Architecture

In the heart of the city and on a 50’ wide infill lot, the South 5th Residence is delineated as a three-story volume that—with an open living room suspended on two piers— deftly negotiates the city of Austin’s zoning regulations and the Oak’s critical root zone, nimbly avoiding tree roots.

Norwich City Football Club & Colney Training Centre Transformation

Norwich City Football Club are the pride of Norfolk, and the only professional football club in the county. With their official grounds in the heart of Norwich at Carrow Road, the Club also has a training centre in Colney, South of the city.

This Barn Retreat Combines Traditional Gambrel Barn Shapes with Contemporary Comfort Requirements

A unique project nearly four years in the making, the Manson Barn Retreat is one part working barn for a commercial fruit orchard, one part hospitality venue for weddings and events (complete with custom brick pizza oven) and one part luxury residence on the top floor.