Clover Hill Residence by Ravi Raj Architect

Clover Hill Residence by Ravi Raj Architect

Project: Clover Hill Residence
Architects: Ravi Raj Architect
Contractor: McNamara Carpentry, Inc.
Location: Somers, New York, United States
Area: 3250 SF
Completed Winter 2018
Photo Credits: Nick Glimenakis
Text by Ravi Raj Architect

Perched along a forested hillside in the town of Somers, New York, the Clover Hill Residence is the renovation of a late 19th century masonry foundry into a private dwelling. The homeowners were interested in finding a secluded space outside of the city with a strong connection to nature. When they first visited the house, they were immediately struck by the openness of the space enclosed by large whitewashed brick walls with tall framed views of surrounding trees. They enlisted our studio to update the building into a modern residence.

Clover Hill Residence by Ravi Raj Architect

Originally erected in the early 1890s as a series of interconnected buildings for the purposes of mining ore, the Clover Hill Foundry was closed shortly after opening, possibly due to a larger scam operation. The cascading brick buildings fell into ruin short after until three artists bought the property in the 1940s and converted them into separate dwellings for their families. The southernmost two-story building was renovated into a home consisting of a ground level kitchen and living area with an open bedroom and large studio above. Many of the original features of the foundry building, such as the thick brick walls and rough timber supports were kept by the family, features which were also retained during the new renovation.

Clover Hill Residence by Ravi Raj Architect

Care was taken to keep these key features while updating the layout for modern living. The lower level kitchen was moved to the upper level, allowing the kitchen, dining area and main living spaces to connect within the same double-height space. Moving the kitchen also allowed for an additional bedroom below, along with a secondary family room and updated bathroom. An additional side structure, previously built as a guest house, was gutted and refurbished to serve as the master bedroom. On the upper level, the main entry landing connects to a new stairway leading up to a screening room and loft bedroom cantilevered above the kitchen, which offers birdseye views of the living room below. The architectural language of the landing, stairway and overhead loft read as a contemporary volume set within the aged brick and timber space.

Clover Hill Residence by Ravi Raj ArchitectA material palette of contrasting tones and hues was chosen to accentuate the interplay between the existing masonry structure and newly defined living spaces. Natural materials such as the whitewashed plywood stair, honed marble kitchen island and charred oak slats of the loft bedroom compliment the original masonry and timber character of the foundry. In addition, all of the original single-pane windows were replaced by larger, metal-clad frames in order to let in the most amount of light. This minimalist palette also serves as a backdrop for the owner’s refined furniture collection. The owner, who leads their own still life photography studio, furnished the entire home, mixing newly bought fixtures and fittings with beautiful antique pieces passed down from their family. This collaboration between homeowner and architect resulted in a space that is both modern and bespoke, worn yet warm.

Clover Hill Residence by Ravi Raj Architect

kitchen, Ravi Raj Architect

Clover Hill Residence by Ravi Raj Architect

bathroom, Ravi Raj Architect

bedroom, Ravi Raj Architect

bedroom, Ravi Raj Architect

Clover Hill Residence by Ravi Raj Architect

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Well-Furnished Apartment Inspiring a Comfortable Lifestyle 5

Well-Furnished Apartment Inspiring a Comfortable Lifestyle

The design of this well-furnished apartment focuses on how to achieve the ultimate texture ratio and balance in the relationship between the ceiling, the floor, and the wall in the shared space of the open dining room, light kitchen, and living room.
Ontario Co-Working Office by Quark Studio Architects

Ontario Co-Working Office by Quark Studio Architects

The Ontario Co-Working Office consists of the repurposing of a warehouse into a co-working space. The interior of the offices is designed by Quark Studio Architects
Travessa Dom Vasco Apartment Rehabilitated in Lisbon by Arriba 3

Travessa Dom Vasco Apartment Rehabilitated in Lisboa by Arriba

The Travessa Dom Vasco apartment occupies the last floor of a mid-20th-century building, refurbished in the 80’s. The flat is split into two levels: the one below – an ordinary residence; the one above – a terrace of scarce use, where an informal storage construction is placed.
Costa Rica Athletic Center Creates Small Village Amongst Tree Tops

Costa Rica Athletic Center Creates Small Village Amongst Tree Tops

As an extension to the Gilded Iguana Hotel in the town of Nosara, The Athletic Center was designed as a small village amongst the trees that creates a public space which integrates locals with visitors with similar interests of pursuing an active lifestyle and wellbeing.
Tinhouse

Tinhouse: Rural House on the Isle of Skye / Scotland

Tinhouse is located on the northwestern tip of the Isle of Skye, on a steeply sloping site overlooking The Minch, the body of water...

More Articles Like This