London Courtyard House Fully Refurbished by Fraher and Findlay

London Courtyard House Fully Refurbished by Fraher and Findlay

Project: London Courtyard House
Design & Build: Fraher and Findlay
Location: South West London, United Kingdom
Completion Year: 2018
Project Size – before: 218 sqm / after: 236 sqm
Budget: £2500 per sqm + VAT + Fees
Photographer: Adam Scott

London Courtyard House is situated within a prominent conservation area in South West London close to the River Thames. The original house was architect designed at the beginning of the 20th Century.

London Courtyard House Fully Refurbished by Fraher and Findlay

Fraher & Findlay revisited every aspect of the existing building to propose the most efficient use of space whilst creating a strong sense of place within each of the floors. The client wished to fully refurbish the building, adding a rear ground floor and loft extension.

terrace, Fraher and Findlay

Before the completion of Hammersmith bridge which led to major railway development, much of South West London, was dominated by market gardening. Much of the waterfront of the Thames in this area around 1820 was covered by market gardens. The orchards, gardens and nurseries were famous for the exotic produce.

View to garden from dining room across courtyard, London Courtyard House by Fraher and Findlay

The design proposal introduces a ‘garden/ courtyard and green space into the floor plan. This courtyard brings natural light deeper into the plan creating external environments within the living spaces. Natural ventilation to the rear ground floor room of the original building is maximised whilst providing visual interest and maximizing external amenity space and the connection between the garden and the building.

London Courtyard House Fully Refurbished by Fraher and Findlay

Wildflower roofs to the extension elevate the garden space to the first floor bedrooms, enhancing the gardens aspect, whilst providing a bio-diverse habitat.

Kitchen Refurbished, Fraher and Findlay

The interior material use was influenced by the owner’s Danish family background with a strong focus on the use of natural timber finishes as well as clean scandinavian lines. Brass detailing throughout gives a reference to the original brass features of the arts and crafts house.

Original fireplace restored to the dining room, Fraher and Findlay

To avoid a full width rear extension the design breaks up the rear massing of the building, stepping the extension down into the garden to soften the level change that was problematic with the existing house and its relationship with the garden. A garden facing snug room sits nestled into the lower garden level, whilst maintaining a visual and physical relationship with the living spaces to the main house.

balustrade to new loft staircase, Fraher and Findlay

High level windows capture views up towards the green roof as well as towards the garden, with a feature wrap around rooflight to the kitchen, enhancing the feeling of space.

London Courtyard House Fully Refurbished by Fraher and Findlay

Original sitting room with inglenook fireplace, London Courtyard House Fully Refurbished by Fraher and Findlay

Loft Play Room, London Courtyard House Fully Refurbished by Fraher and Findlay

kids bedroom, Fraher and Findlay

Wildflower roof, London Courtyard House Fully Refurbished by Fraher and Findlay

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Perfect Mountain Retreat in Tahoe / Antonio Martins

Located in Tahoe, this perfect mountain retreat was designed by Antonio Martins Interior Design. A bachelor client, for whom we have worked with on two urban residential projects, hired us to create a fun and hip ski retreat in Tahoe.

Spectacular Outdoor Design Project by Apex Landscapes

Chelsea-based Apex Landscapes realized this spectacular outdoor design project for a privately-owned located on Ormond Road, Ferntree Gully, Melbourne. The architect’s description: An impeccable outdoor entertainment...

Tennis Ave Residence – 1920s cottage redesigned by DM2 Architecture

Located in Brisbane, Australia, Tennis Ave Residence is an old house redesigned by DM2 Architecture. Description by DM2: Occupying a quiet street in a conservative...

FJC Apartment by Pascali Semerdjian Architects

Living in Rio de Janeiro, this family needed a home to stay only a few days a week in the city of Sao Paulo. Therefore, simple technical and conception solutions were the guide for the design of FJC apartment.