Collingwood Residence on Bowen Island’s West Coast / Frits de Vries Architects

Collingwood Residence on Bowen Island’s West Coast / Frits de Vries Architects

Project: Collingwood Residence
Architects: Frits de Vries Architects
Landscape Design: Claire Kennedy Landscape Design
Location: Bowen Island, British Columbia, Canada
Lot Area: 9.9 Acres
Square Footage: 4,155 s.f.
Photo Credits: Ema Peter

Situated on Bowen Island’s West Coast, the Collingwood Residence by Frits de Vries Architects is located on a private 10-acre lot surrounded by forest.

Collingwood Residence on Bowen Island’s West Coast / Frits de Vries Architects

The home is divided into three buildings connected by glass breezeways, which provide separation of public and private spaces while maintaining gorgeous ocean views.

Collingwood Residence on Bowen Island’s West Coast / Frits de Vries Architects

Social experiences are centered in the open kitchen, dining, and living space located in the central building, while the master and guest suites are located in buildings to either side.

Collingwood Residence on Bowen Island’s West Coast / Frits de Vries Architects

Floor to ceiling sliding glass doors in the kitchen and dining spaces open up to extend the living space outdoors to the covered patio with panoramic views of the ocean.

Collingwood Residence on Bowen Island’s West Coast / Frits de Vries Architects

The local material selection is reflective of the home’s West Coast setting: cedar shingles clad the exterior, while the natural stone grounds the home firmly on its site.

Collingwood Residence on Bowen Island’s West Coast / Frits de Vries Architects

The large cantilevered dual-pitch roofs, with cedar soffits and exposed structure, reflect the traditional forms of the remote cabin. The rooflines are given a contemporary feel with crisply detailed zinc fascias.

Collingwood Residence on Bowen Island’s West Coast / Frits de Vries Architects

The building is highly insulated and airtight to limit the need for energy usage throughout the year. Appliances were carefully selected for energy efficiency and low water consumption.

Collingwood Residence on Bowen Island’s West Coast / Frits de Vries Architects

Large, low-e coated windows and overhangs are sited to maximize solar gain in the winter months, while preventing overheating in the summer.

kitchen, Bowen Island’s West Coast / Frits de Vries Architects

Collingwood Residence on Bowen Island’s West Coast / Frits de Vries Architects

bedroom, Bowen Island’s West Coast / Frits de Vries Architects

bathroom, Bowen Island’s West Coast / Frits de Vries Architects

fireplace, Bowen Island’s West Coast / Frits de Vries Architects

guest house, Bowen Island’s West Coast / Frits de Vries Architects

Collingwood Residence on Bowen Island’s West Coast / Frits de Vries Architects

Must Read

Val Des Monts Retreat by Christopher Simmonds Architect

Val Des Monts Retreat / Christopher Simmonds Architect

Val Des Monts Retreat is a tranquil forest retreat designed by Christopher Simmonds Architect, an architectural studio based in Ottawa, Ontario, Canada. From the architect:...