Residential ArchitectureHousesBoundary Bay Residence / Frits de Vries Architects

Boundary Bay Residence / Frits de Vries Architects

Boundary Bay Residence / Frits de Vries Architects

Project: Boundary Bay Residence
Architects: Frits de Vries Architects
Interior design: Marrimor Studio
Builder: MKL Homes
Location: Tsawwassen, British Columbia, Canada
Lot Area: 10,307.5 s.f.
Square Footage: 7,417 s.f.
Photo Credits: Ema Peter
Text by Frits de Vries Architects

Situated on the tidal flats of Centennial Beach, the Boundary Bay Residence was originally conceived and realized by locally renowned Architect Daniel Evan White in 1990. A master of balance and the interplay between shape and form, the unassuming modernist architect, who began his career under the mentorship of Arthur Erickson, was responsible for hundreds of residences up and down the West Coast of Canada.

Boundary Bay Residence / Frits de Vries Architects

Boundary Bay Residence was bought by the current owners in 2015 with a view to sensitively remodel the home. Their primary objectives included: enhance street presence and clarify entry sequence; reprogram exterior living areas to refine relationships to the site; and building envelope remediation. Respecting Dan White’s original geometry and architectural language, a new approach to detailing and planning resolution was brought to the project. The house, now thoughtfully refreshed, provides a bright, joyful space reflective of its new owners.

Boundary Bay Residence / Frits de Vries Architects

Our work sought to build upon Dan White’s commitment to geometrical consistency which drives the architectural language of the home. Indoor and outdoor spaces were held in equal regard, to the extent that those delineations are constantly blurred.

Boundary Bay Residence / Frits de Vries Architects

Along with its unassuming massing, the home unapologetically closed itself off to the public, turning its back to the street. Guests were presented with an ambiguous entry which, if navigated successfully, brought them through the six car garage to the front door located within. Occasionally new guests would confuse the side yard gates for entry doors, and wander mistakenly around the home.

terrace/ Frits de Vries Architects

Paring back the extensive screening unveils the layered massing of the home and opens a conversation with the street. Movement into the house is now carefully choreographed. The new entrance sequence transitions guests from the street to the heart of the home. Behind the custom designed front door, now visible from the street, a spectacular new 30ft x 9ft skylight floats over the length of the new entry passage. The slow transition of the reimagined entry reinforces a gentle decompression and calm assimilation to the interior. As part of the entertainment deck above, the walk on skylight often gives an early glimpse of life within the home.

Boundary Bay Residence / Frits de Vries Architects

With its strict adherence to plan symmetry, the original front door location did not passively direct guests to the living areas upstairs. The new entrance arrangement moves the point of arrival to the base of the curved feature stair drawing guests up to the main living space and panoramic ocean views. The stair also frames the central core of the home, a geometrically landscaped courtyard. Early examination of the original plans revealed the home’s geometry radiates from a central node within this courtyard. This focal point was celebrated with the introduction of a new large Japanese Maple tree, visible throughout the home.

Boundary Bay Residence / Frits de Vries Architects

The exterior works also formed a significant scope of work, and were developed to reinforce their connection to spaces within the home. The shape of the original 65ft pool was simplified and extended with an infinity reflecting pool, drawing the ocean deep into the property. Extension of the beachfront patio further blurs the distinction between the garden and tidal flats from its elevated position as well as from the interior. The hot tub was relocated from its exposed position in the centre of the courtyard to a more private, less prominent location on the rear deck looking down the length of the pool towards the ocean.

interior design / Frits de Vries Architects

A large new 3-panel slider opens the kitchen and family room to the rear entertainment deck and outdoor kitchen, sheltered from beachfront winds. Playfulness is introduced to both the deck and entry below by brave guests walking across the “void” on the clear skylight bridge.

living room / Frits de Vries Architects

Stunning views are to be had from the enlarged, refinished upper roof deck. The complexity and beauty of the original exterior curved stair and glass guard was respected while rebuilt to meet Code requirements and address issues of significant water ingress.

kitchen / Frits de Vries Architects

Over 25 years the wet West Coast climate and sea air had taken its toll on the building and framing within. Careful deconstruction of the envelope back to its wood and steel frame identified areas damaged by extensive water ingress, requiring full restoration. Throughout the 3 year remodelling a comprehensive building envelope review was undertaken. Underperforming assembly details were identified and carefully redesigned to balance modern Code requirements against the original design aesthetic.
New thermally-efficient, thin frame aluminum windows and sliders retain the character of the home while improving energy performance throughout. All new air handling and ventilation systems were carefully mapped to be concealed throughout the complex structure of the home.

dining room / Frits de Vries Architects

Interiors were intentionally restrained to let the modern architecture speak for itself. Select furnishings casually sit within the expansive gallery plan creating a series of connected, yet intimately scaled, spaces. The muted exterior palette of concrete, stucco, and glass continue throughout the home, softened with the addition of warm wood tones. The original dull pink tone of the concrete floor and decks, was corrected with a hand-applied polished epoxy concrete topping. The end result is a seamless surface from inside to out, reflecting light deep into the home. Interior and exterior lighting throughout were completely redesigned, with careful attention paid to night reflections and views.

bedroom / Frits de Vries Architects

The three-year+ journey took creativity in architectural design and technical detailing, coupled with a respect for Dan White’s original vision, in order to transform this stunning home for its new Owners. We are proud to have built upon the home’s fluidity of interior and exterior delineation, and strengthened its relationship to its site.

bathroom / Frits de Vries Architects

Boundary Bay Residence / Frits de Vries Architects

living room, staircase / Frits de Vries Architects

Boundary Bay Residence / Frits de Vries Architects

Boundary Bay Residence / Frits de Vries Architects

Boundary Bay Residence / Frits de Vries Architects

pool / Frits de Vries Architects

Subscribe to our newsletter

Lookout House, California / Faulkner Architects

The building site had a significant influence on the design for the Lookout House. Layered with intense geologic history at the base of a three-million-year-old volcano, the site is a north-facing 20-degree slope with equal parts refuge and prospect at 6,300 feet above mean sea level.

Duplex in The City / Luigi Roselli Architects

Equivalent to the brownstones of New York, this interwar duplex is a humane scale solution to housing in the Sydney city fringes. Shoulder to shoulder...

Uplands Road House, London / Mulroy Architects

This refurbishment and extension maximised the potential of this existing Victorian terrace home. Moving from a heavily compartmentalised layout to a new open plan arrangement has increased functionality and brought light into the center of the Uplands Road House.

Brown Box Apartment by LIMDIM HOUSE Studio

The Brown Box apartment has an area of 60m2, arranged with 2 bedrooms and very typical living room and kitchen. Limdim House studio has thought and processed the space with the aim of creating a new color, a new breath to get rid of the boredom in commercial apartments today.

Symantec Offices in San Francisco / AP+I Design

Headquartered in Mountain View, Symantec consolidated their existing offices in the North Bay into one San Francisco flagship workplace to host client and accommodate their existing workforce.

Recommended Stories