Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water

Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water

Architects: Architecture Research Office
Project: Modern Lakeside House
Location: New York, United States
Photography: Jeremy Bittermann

This lakeside renovation in the mid-west is an elegantly-proportioned, meticulously-detailed frame for an extensive modern art and furniture collection. Designed to welcome the northern light from a nearby lake and provide unimpeded views out across the water, the design strengthens the connections between art, architecture and nature.

Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water 1

The original 1970s structure enjoyed good bones. The geometry of the central salon with its twelve-foot ceilings and flanking courtyards was preserved, but the floor plan was adjusted to create a careful layering of space, strategically providing enhanced courtyard views from every room in the house.

Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water 2

Architecture Research Office replaced the dated details with a new palette of subtle yet luxurious materials. The quiet gray plaster walls of the gallery showcase the art, while the master bathroom’s walls are dramatically lined with slabs of Bianco Ondulare marble.

Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water 3

The rooms adjacent to the courtyard are more intensively detailed with traditional wood paneling interpreted in richly colored, lacquered frames. The courtyards, roof garden, and terrace were designed by landscape architects Coen + Partners in close collaboration with ARO.

Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water 7

Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water 8

Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water 4

Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water 5

Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water 6

Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water 9

Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water 10

Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water 11

Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water 12

Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water 13

Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water 14

Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water 15

Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water 16

Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water 17

Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water 18

Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water 19

Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water 21

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

The Coal Office: New Home for Tom Dixon’s Latest Experiments and Innovations

ocated on Granary Square, the brand’s new hub will contribute to an ever-expanding network of creatives and technologists from the likes of Central St. Martins and LVMH to Google and Spiritland. Against the industrial backdrop of the Coal Drops Yard, The Coal Office will lead the way as a multi-disciplinary platform for innovation in design.

Art House & Studio, An Exploration in Restoration, Re-Use and Recycling

An exploration in restoration, re-use and recycling, Art House & Studio features natural local materials re-imagined through local manufacturing and craftsmanship.

Garden Wall House / Sarah Kahn Architect

The Garden Wall house had to sit alongside the existing studio/garage building, allow for direct entry to the second dwelling from the lane way plus maintain access into the garage and to the studio above whilst retaining sunlight in the existing studio room, where the owner worked.