Commercial Space “The Caveman”: A Tribute to Materiality

Commercial Space The Caveman - A Tribute to Materiality

Architects: Tiago do Vale Architects
Project: Commercial Space The Caveman
Team: Tiago do Vale, Maria João Araújo, with Adele Pinna, Camille Martin
Location: Ponte de Lima, Portugal
Area: 667 ft2 (62 m2)
Photography: João Morgado

AWARDS – Winner in the American Architecture Prize 2017
Having as a starting point a shoe store built in the late 90’s, this new commercial space -which targets a very specific (and demanding) market with a wide range of products- required a project designed to have great flexibility in the presentation of the products, generate a space with a strong, recognizable and repeatable image, while achieving it at a very low cost.

Commercial Space The Caveman - A Tribute to Materiality 1

The pre-existent drywall false ceiling was demolished and the wallpaper on the walls removed. Lifting the degraded floating floors revealed a concrete subfloor in great condition. A concrete column was hidden behind four floor-to-ceiling mirrors.

Commercial Space The Caveman - A Tribute to Materiality 2

Returning the space to its most raw characteristics exposed its most strong features: a rediscovered ceiling height and a phenomenal transparency to the street.

Commercial Space The Caveman - A Tribute to Materiality 3

To achieve the store’s goals, the approach had to be very pragmatic, based on a simple gesture that could organize the space in its entirety and resourcing to cost-effective solutions that wouldn’t require expensive finishes or maintenance.

Commercial Space The Caveman - A Tribute to Materiality 4

The resulting design is an ode to the value of the materials as they are: their frankness, their natural image and their intrinsic qualities. The exposed ceilings, perimetral walls and infrastructures are painted black, toning down their presence in the background.

Commercial Space The Caveman - A Tribute to Materiality 5

A large “U” shaped surface warmly embraces the visitors, serving as the product showcase and, through its deconstruction, designing the store counter.

Commercial Space The Caveman - A Tribute to Materiality 6

The yellow cement wood boards are perforated in a pattern that allows the product display area to be infinitely reconfigured with sucupira wood pegs -serving both as shelves and hangers. There are minimal cuts to the boards and no leftovers.

Commercial Space The Caveman - A Tribute to Materiality 7

These boards are supported by a galvanized steel structure that reinforces the “U” shape and deemphasizes the irregular perimeter of the store behind it. The geometry of this plane relates to the perimetral walls in such a way that it allows for a dressing room, storage and working spaces behind it.

Commercial Space The Caveman - A Tribute to Materiality 8

Hanging from steel cables, along one of the glass store sides, there are four displays, constructed from the same cement wood boards and galvanized steel profiles used before. All in all, the entire store is composed by four materials, in their raw, pure state: pre-existent concrete, cement wood boards, galvanized steel and wood.

Commercial Space The Caveman - A Tribute to Materiality 9

With great simplicity it was possible to produce a very rich, complex space. Though each part may appear crude when regarded individually, their ensemble results in a welcoming place of great warmth and finish, defined by the qualities of the honest, exposed materials, the carefully crafted details, its wonderful transparency and its extremely judicious lighting.

Commercial Space The Caveman - A Tribute to Materiality 10

Commercial Space The Caveman - A Tribute to Materiality 11

Commercial Space The Caveman 13

Commercial Space The Caveman 14

Commercial Space The Caveman - A Tribute to Materiality 12

Commercial Space The Caveman 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Austin Visitors Center Office by Runa Workshop

Embracing the vibrant nature of Austin, and expanding on the concepts used for the Austin Visitors Center, the design reinterprets the Visitor Center energy into an office environment.

Casa Rebelo, Portugal / Ren Ito Arquiteto

Casa Rebelo is a remodelation project completed by Ren Ito Arquiteto. The original apartment was divided by solid walls and each space was dark and there were no visual connections.

Timber Twin Units / Gary Todd Architecture

The client sought Timber Twin Units - 2 residential units of 3 bedrooms and office plus open plan indoor -outdoor living with flexibility for family or rental accommodation.

Menlo Park Playful Modern / Regan Baker Design

Hired at the 2014 San Francisco Decorator’s Showcase, Regan Baker Design transformed our client’s low-ceiling dark craftsman into a modern, lofty, light-filled home that really reflects their personalities