Concrete Box House / Robertson Design

Concrete Box House - Robertson Design

Concrete Box House is a private residence designed by Houston-based Robertson Design.

The design and architecture of this relatively modest house has a definite Japanese influence. The carefully choreographed entry sequence, the material clarity, and the sculptural presence of the house all have their roots in the Japanese residential tradition.

Concrete Box House - Robertson Design 1

The design of The Concrete Box house was begun with three fairly simple concepts as goals: a carefully choreographed entry sequence, material clarity, and a sculptural presence. The building is composed of three elements- a concrete box, a wooden box, and the low concrete wall that encloses the entry courtyard. Fenestration on the front is limited, which adds to the sculptural nature of the building. To enter the building one slips between the two overlapping concrete walls in the front and then passes through the sanctuary-like entry courtyard before arriving at the front door.

Concrete Box House - Robertson Design 2

The door opens into an entry hall that has a low ceiling and is a touch dark. From here one passes through an opening in the concrete box to enter the brightly lit, tall volume of the main space. While passing through the opening, one experiences the thickness and solidity of the concrete walls. The abundant natural light and expansive views into the front courtyard and rear garden surprise as they are initially difficult to reconcile with the blank façade. The first floor is basically a single space where slight level changes delineate function between dining, kitchen, and living.

Concrete Box House - Robertson Design 3

There is an office hidden behind sliding walls that allow the owners to work in this space during the day and then literally close the office at times when work is to be forgotten. The simple and bright white rooms of the second floor stand in marked contrast to the downstairs with its wood and concrete walls.

Architects: Robertson Design
Project: Concrete Box House
Location: Houston, TX, United States
Area: 2900.0 ft2
Photographs: Jack Thompson

Concrete Box House - Robertson Design 4

Concrete Box House - Robertson Design 5

Concrete Box House - Robertson Design 6

Concrete Box House - Robertson Design 7

Concrete Box House - Robertson Design 8

Concrete Box House - Robertson Design 9

Concrete Box House - Robertson Design 10

Concrete Box House - Robertson Design 12

Concrete Box House - Robertson Design 13

Concrete Box House - Robertson Design 14

Concrete Box House - Robertson Design 15

Concrete Box House - Robertson Design 16

Concrete Box House - Robertson Design 17

Concrete Box House - Robertson Design 19

Concrete Box House - Robertson Design 23

Concrete Box House - Robertson Design 20

Concrete Box House - Robertson Design 21

Concrete Box House - Robertson Design 22

Concrete Box House - Robertson Design 24

Concrete Box House - Robertson Design 25

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Chop Chop Kitchen by Dirk Biotto

The designer Dirk Biotto has projected Chop Chop Kitchen with the intention to help elderly and disabled people. Analyzing the current activities developed in...
Loft Kolasiński Uses Unique Furniture and Lighting for Renovation of a 1939s Warsaw Flat

Loft Kolasiński Uses Unique Furniture and Lighting for Renovation of a 1939s Warsaw Flat

The apartment has been equipped with furniture designed by Loft Kolasiński: table, bench, chests of drawers, desk, library, wardrobes, bed, mirrors, sofa, kitchen and bathroom furniture.

A Personal Oasis In El Born, Barcelona

This apartment in Barcelona was refurbished by Squad One Studio. The project was conceived in collaboration with MC Arquitectes. Text by Squad One: Refurbishment for a...

This Apartment Uses a Mechanized Moving Wall to Form Different Areas

Michael K Chen Architecture (MKCA) have designed a 390-square-foot studio in Manhattan, that features a mechanized moving wall to form different areas when needed...

Mt Eden House by Black Box Architects

Jonathan’s own home was designed to make the most of the north facing aspect of one of the few remaining, undeveloped sites in the Auckland suburb of Mt Eden. The design response to this core idea is the formation of a black cedar barrier wall which slices centrally across the site ...

More Articles Like This