Spring Ranch: Family Retreat by Feldman Architecture

Spring Ranch - Family Retreat by Feldman Architecture (1)

Spring Ranch is a new 5,000-square-foot single-family residence designed by San Francisco-based Feldman Architecture.

Description by Feldman Architecture: Located in California’s Central Valley, this family retreat nestles amidst the grazing livestock of a thriving walnut farm. From the base of a large hill, the house opens up to eastward views of rolling hills along the San Andreas Fault. Three long, gently arcing rammed earth walls anchor both the indoor and outdoor spaces to the site.

Spring Ranch - Family Retreat by Feldman Architecture (4)

Private suites and a bunk-room offer lodging options for guests and the owner’s grown children and grandchildren, while large communal gathering and cooking spaces bring everyone together. A palette of wood, glass, steel, and stone compliment the bold texture of rammed earth.

Spring Ranch - Family Retreat by Feldman Architecture (14)

The living volumes extending from the central wall are primarily wood framed volumes supported on steel moment frames. The living room of the house features exposed custom bow trusses at the roof and an exposed steel frame loft with wood decking. The stairs accessing the loft are cantilevered off of the rammed earth walls.

Spring Ranch - Family Retreat by Feldman Architecture (8)

The House achieves LEED Gold performance through passive heating and cooling, alternative energy, sustainably-harvested materials, and drought-tolerant landscape design. Site-generated geothermal energy runs the home’s radiant heating and cooling system, while solar thermal and photovoltaic arrays power the net-zero home. Solar orientation optimizes southeast glazing to warm concrete flooring and earthen walls. Roof overhangs and external shades moderate light and heat throughout the summer months.

Architects: Feldman Architecture
Project: Spring Ranch
Location: Central Valley, California, US
Landscape Architect: Bernard Trainor + Associates
Structural Engineer: Yu Strandberg Engineering
Civil Engineer: San Benito Engineering and Surveying, Inc.
Rammed Earth Consultant: Rammed Earth Works
Rammed Earth Contractor: Benchmark Development
Lighting Designer: Hiram Banks Lighting Design
Photography: Joe Fletcher

Spring Ranch - Family Retreat by Feldman Architecture (12)

Spring Ranch - Family Retreat by Feldman Architecture (9)

Spring Ranch - Family Retreat by Feldman Architecture (7)

Spring Ranch - Family Retreat by Feldman Architecture (6)

Spring Ranch - Family Retreat by Feldman Architecture (10)

Spring Ranch - Family Retreat by Feldman Architecture (11)

Spring Ranch - Family Retreat by Feldman Architecture (5)

Spring Ranch - Family Retreat by Feldman Architecture (13)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Apartment Renovation at Angelina Vita Street by RSRG Arquitetos

Angelina Apartment Renovation is a project completed by Regina Strumpf and Rogério Gurgel from São Paulo-based RSRG Arquitetos. Description by RSRG: Apt. Angelina’s renovation came...

Morumbi Industrial Loft / Diego Revollo Arquitetura

This 100 m2 Loft with structure and apparent installations is located in the noble neighborhood of Morumbi, in São Paulo. Diego Revollo invested in elegant finishes and original solutions to adapt the spaces.

Slack Headquarters in San Francisco / Studio O+A

When Slack asked O+A to create its new multi-floor headquarters in San Francisco one design story presented itself immediately. Slack’s CEO Stewart Butterfield is an outdoorsman, a hiker who goes off grid every year and recharges in the various types of wilderness

Big Barn, California – A Retreat from Urban Lifestyle

A San Francisco family of four asked us to create a retreat from their urban lifestyle, reusing the footprint of an existing 1950s ranch house in Glen Ellen, California, while building in a consistent way with the area’s rolling hills and agricultural structures.

Sentinel Ridge Farmhouse Display Contemporary and Agrarian Aesthetics

On a dramatic mountain site high above the Napa Valley, we approached the project with a reverence for this particular protected land, and a strong prioritization of its multiple sensory experiences.

1920s Residence Completely Reinvented by Maurice Martel Architecte

This 1920s residence had already undergone an expansion in the 1990s, but did not suit the architectural preferences of the new owners. The exterior of the house has been completely transformed thanks to the dark brick which replaces the old white brick.